Premium

Gemeenten in regio Haarlem krijgen veel vragen over noodhulp voor ondernemers

Gemeenten in regio Haarlem krijgen veel vragen over noodhulp voor ondernemers
Haarlem

Steun voor zelfstandigen en ondernemers: gemeenten in de regio pakken het net wat anders aan. Ze hebben allemaal sites met een ’corona-knop’ en de unanieme toezegging is dat mensen ’snel’ geholpen zullen worden.

Het telefonisch ondernemers-spreekuur van Haarlem en Zandvoort wordt heel veel geraadpleegd. „Het loopt storm” zei een woordvoerder woensdagmiddag nadat woensdagochtend het spreekuur was afgelopen. Haarlemmermeer had al reacties van een kwart van de achtduizend zzp’ers.

Haarlem en Zandvoort hebben op hun sites identieke teksten. Ondernemers die in acute nood verkeren en snel aanspraak willen maken op geld, kunnen een formulier invullen via de site 155.nl.

Dat inventariseert (voor veel meer gemeenten) of er een goede kans is dat ze voor een uitkering in aanmerking komen. Vanwege de corona-epidemie en de steunmaatregelen die minister Koolmees heeft aangekondigd, is de site iets aangepast.

Op veel aanvragen kan nog geen definitief antwoord worden gegeven. De Tweede Kamer moet nog een formeel akkoord geven hoewel een unanieme meerderheid zich al voorstander heeft getoond.

Maar ook is minister Koolmees nog niet klaar met regels die meer gedetailleerd bepalen wie waar recht op krijgt. Alle aanvragen zullen apart worden beoordeeld.

Haarlemmermeer heeft extra personeel aangetrokken om dat snel te doen. Voor gehonoreerde aanvragen wordt ’om niet’ drie maanden het bedrag van het sociaal minimum uitgekeerd.

Een van de toegezegde tegemoetkomingen moet worden aangevraagd bij het ’Noodloket’ van het ministerie. Daar kunnen kleinere ondernemers zoals kappers en horeca-ondernemers vierduizend euro netto aanvragen. Maar ook dat kan nu nog niet. De site van het ministerie zegt niet wanneer het loket opengesteld wordt.

De gemeente Haarlemmermeer heeft zich aangesloten bij Amsterdam. Op de site van de gemeente staat inmiddels een formulier waarop ondernemers in moeten loggen met Digid. De gemeenten Bloemendaal en Heemstede werken ook samen.

Op hun site IASZ.nl staat een aanvraagformulier. Dat moet worden geprint en handmatig gevuld.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.