Premium

Commentaar: Treed liever op tegen zwartrijdende coronahoesters dan tegen natuurliefhebbers met kennisachterstand

Commentaar: Treed liever op tegen zwartrijdende coronahoesters dan tegen natuurliefhebbers met kennisachterstand
Drukte in de Soesterduinen afgelopen zondag.
© Studio Kastermans/Ben den Ouden

Om de zorg niet onder coronadruk te laten bezwijken, wordt een beroep gedaan op gezond verstand van alle Nederlanders. Daar kleeft een enorm risico aan.

Sociaal gedrag van alle Nederlanders smeert de impact van de corona-uitbraak op onze collectieve gezondheid, naar wordt gehoopt, zodanig uit, dat de ziekenhuizen de piek van ernstigste gevallen aankunnen. Dat dit gedrag ons niet wordt opgelegd, maar in eerste instantie ’van binnenuit’ moest komen, typeert de liberale Nederlandse aanpak.

Welke risico daaraan kleeft zagen we afgelopen weekend. Buitenlandse media schamperden over de massaliteit waarin Nederlanders de natuur opzochten, omdat het beeld ervan schril afstak tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen die regeringen daar treffen om massa-uitbraak te bezweren. Ook in eigen land was men geschokt, dat blijkbaar niet alle Nederlanders de hun gegeven vrijheid en daarbij horende verantwoordelijkheid aankunnen.

Een beroep doen op gezond verstand heeft alleen zin, als iedereen er in ongeveer gelijke mate van overtuigd is wat moet worden gedaan. Daar ontbrak het vorig weekend aan. Velen bagatelliseerden het besmettingsgevaar en pikten uit de opdracht tot social distancing dat conrona je niet deert zolang je niet oud en kwetsbaar bent.

De kijk daarop lijkt verschoven en het uitblijven van drukte aanstaand weekend gaat dat bewijzen. Handhavers kunnen zich, nieuwe noodverordening in de hand, dan beter richten op zwartrijdende coronahoesters in de bus, dan op natuurliefhebbers met kennisachterstand.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.