Premium

Ontspannen doe je met kwaliteit

1/14

The times, they are a changin, zong Bob Dylan in zijn onschuld. Het is zeker in deze barre tijden zaak dat we op een of andere manier net dat stukje ontspanning weten te pakken. We zullen de rust (en onderlinge afstand) moeten bewaren om de komende tijd het hoofd te kunnen bieden. In dat verband: het is aangetoond dat je van betere kwaliteit beeld en geluid eerder tot rust komt, tenminste als we onze professor met vliegangst Erik Scherder mogen geloven. Daarom laat ik een aantal audiocomponenten langskomen die juist nu wat mij betreft de moeite waard zijn om de broodnodige ontspanning in muziek te vinden.

Streaming met personal audio

Beste optie tot 250 euro:

FiiO M5 109 euro & FiiO FA1 109 euro

www.networkmediasystems.eu

Laat de afmetingen van deze mini-walkman je niet op het verkeerde spoor zetten. Met het formaat van een Apple watch laat de FiiO M5 je op hoog niveau van muziek genieten. Kan bedraad en via hi-res bluetooth (incl. Sony’s LDAC) aangesloten worden. En niet alleen voor onderweg, je kunt ’m ook gebruiken met je computer en zelfs met je bestaande installatie. Gekoppeld met de FiiO FA1 in-ears haal je er voor onderweg het beste resultaat mee.

Beste optie tot 400 euro:

Bowers & Wilkins PX7 399 euro

www.bowerswilkins.com

De PX7 van Bowers & Wilkins blijft verbazen naarmate je ’m langer gebruikt. Zeker voor onderweg haal je het maximale uit je telefoon als het om muziek via bluetooth gaat. De adaptieve noise cancelling werkt bijzonder goed, voor het geval je wilt afsluiten voor de buitenwereld of er juist voeling mee wilt houden, handig is automatische stand-by functie als de je PX7 afzet of een oorschelp optilt.

Beste optie tot 500 euro:

Sony WH-H900N h.ear 300 euro & Sony A40 Walkman 200 euro

www.sony.nl

Ben je bereid ietsje meer uit te geven, dan zal deze combinatie je niet teleurstellen. De A40 walkman heeft een groot display, en kan ook nog eens de masterbestanden van Tidal ontcijferen. Sony’s h.ear over-ear kan zowel bedraad als via hun hi-res draadloze LDAC en bluetooth worden aangesloten.

Beste optie tot 1000 euro:

Activo CT10 299 euro & Meze 99 Classics 309 euro of Audeze LCD1 449 euro

www.dendaudio.nl, www.duneblue.com, www.terrason-audio.nl

De Activo CT10 komt uit de stal van Astell&Kern hetgeen garantie op kwaliteit betekent. Hij laat zich met serieuze hoofdtelefoons combineren en is daarnaast ook met de computer te gebruiken. Via bluetooth aan te sluiten, maar bedraad met bijvoorbeeld de 99 Classics van Meze Audio weet je niet wat je hoort. En als Magneto Planar je ding is, is de combinatie met de Audeze LCD1 echt genieten geblazen. Beide klassiekers op hoofdtelefoongebied.

Streaming met home audio

Beste optie tot 1500 euro:

KEF LSX 1199 euro per paar

nl.kef.com

Al enige tijd op de markt en sinds kort uitgebreid met een hele reeks accessoires om ze overal door je huis neer te kunnen zetten, dan wel op te kunnen hangen. Met de volledig draadloze PSX luidsprekers heb je verder niets meer nodig om muziek mee te maken, anders dan een abonnement op een streamingprovider of een externe bron. Te bedienen met app of remote (en Roon). Een lust voor het oog én het oor, ondanks de compacte afmetingen.

Beste optie tot 3000 euro:

Mytek Brooklyn Bridge 2995 euro

www.mytekdigital.com

Natuurlijk een hoop geld, maar als je de overweging maakt om je toch al goede installatie net weer wat op te waarderen is deze hi-res alleskunner zeker een optie. Of het nu als losse DA-converter, voorversterker of hoofdtelefoonversterker is, het kan allemaal. Ontcijfert masterbestanden (MQA) van Tidal als de beste of haalt de muziek rechtstreeks van je thuisnetwerk (ook met Roon). En je kunt er zelfs twee hoofdtelefoons en een draaitafel op aansluiten.

Streaming oud en nieuw

Beste optie tot 1000 euro:

Como Audio Duetto 399 euro, Turntable 499 euro

www.comoaudio.com

Como doet het altijd net even anders, zo ook nu. De draaitafel verbindt je draadloos via bluetooth met bijvoorbeeld een Duetto die via het netwerk of antenne de muziek binnenhaalt. Eenvoud en kwaliteit dient de mens als je hele playlists onder één knop zet of je plaat afluistert via de kenmerkende tafelradio’s van de toekomst. Met app en remote.

Beste optie tot 1500 euro:

Yamaha MusicCast Vinyl500 649 euro, MusicCast 20 229 euro p/st.

nl.yamaha.com

Yamaha is een oude bekende, met een nieuwe technologie, musiccast. Muziek stuur je draadloos door het hele huis en de verschillende componenten kun je eindeloos combineren. Los, stereo en in surround streamen via draad, wifi en bluetooth. Met de Vinyl500 kun je platen in het hele huis afspelen.

Complete streaming hifiset

Beste optie tot 2000 euro:

Cambridge Audio AX R100 receiver 599 euro, AX C25 CD speler 299 euro, Fyne Audio F500 luidsprekers 399 euro p/st.

www.dimex.nl, www.hnny.nl

Als old-school stereo je ding is, kunnen we deze Cambridge Audio/Fyne audio-combinatie niet onvermeld laten. Cambridge biedt met de AX-serie een hifiset inclusief (DAB)radio en cd-speler, terwijl de compacte F500 luidsprekers ver boven hun prijs muziek weten te maken. Streamen doe je in dit geval rechtstreeks vanaf smartphone of tablet via bluetooth.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.