Premium

Column Chris Aalberts: Aandacht

Column Chris Aalberts: Aandacht
Chris Aalberts.
© Foto Hedske Vochteloo

Niemand weet wat erin staat, maar er schijnt een akkoord te zijn over de aanpak van stikstof. Zo snel is de wereld veranderd: stikstof was het meest explosieve politieke onderwerp van de afgelopen maanden, maar sinds corona heeft niemand het er meer over.

De coalitiepartijen houden de inhoud van het akkoord nog even geheim. Normaliter zouden alle parlementaire journalisten gealarmeerd zijn door deze ontdekking van NRC en meteen driftig rondbellen wat er is afgesproken. De afspraken zouden al snel op straat liggen. In tijden van corona is echter alles anders: de ontdekking van het akkoord leverde nauwelijks aandacht op. De parlementaire journalistiek had andere zaken aan het hoofd. De Partij voor de Dieren wil nu dat het akkoord naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Iedereen haalt zijn schouders op.

Nog zoiets. De EU ging deze week akkoord met het starten van de toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië. Met name bij Albanië is dat omstreden: worden corruptie en georganiseerde misdaad daar goed aangepakt? Weinig mensen zouden er hun handen voor in het vuur steken. De Tweede Kamer was vorig jaar nog tegen de start van deze gesprekken, maar nu beginnen die alsnog. We weten hoe het zou gaan zónder corona: EU-critici zouden hier heel veel lawaai over hebben gemaakt. Nu kraaide er geen haan naar.

U haalt in deze tijden misschien uw schouders op over stikstof en Albanië. Dat is best logisch: we zijn massaal bezig niet zelf ziek te worden, voldoende afstand te houden, contact te houden met ouderen en zieken en het eigen inkomen op peil te houden. Er is nauwelijks tijd en energie over voor de reguliere politieke dossiers die ons normaal zouden boeien, waar de talkshows mee vol zouden zitten en die in de kroeg tot heftige discussies zouden leiden. Een probleem is het wel: worden beslissingen die níet over corona gaan nog wel voldoende gecontroleerd en bediscussieerd?

De voorbeelden uit het buitenland laten de ernst van die vraag goed zien. In Texas en Ohio wordt tijdens de corona-crisis abortus verboden. Dit betreft namelijk een ’niet-essentiële ingreep’. In Hongarije probeert Victor Orban de noodtoestand uit te roepen en wil per decreet gaan regeren. Wanneer die situatie weer opgeheven wordt vertelt hij er niet bij. De Canadese bestseller-auteur Naomi Klein waarschuwde er jaren terug al voor in haar boek ’De Shockdoctrine’: als de bevolking gebukt gaat onder een ramp of crisis, is dat een mooi moment om de meest impopulaire maatregelen te nemen.

Tijd dus om goed op te letten bij alle thema’s die niets met deze epidemie te maken hebben. Een debat over stikstof of Albanië kan niet alleen een welkome afleiding van corona zijn, maar ook een uiterst nuttige.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.