Premium

Tien tips voor Thuis: Dansen op vuige platen, sereen tripje naar Texel

1/2

Ook deze week weer tien tips voor Thuis. Met links naar alles dat het isolement enigszins kan verlichten.

Dansen met DJ Puchrocker

’DJ Puchrocker rijdt oldtimer Puch brommers en draait vuige platen. Rhythm & blues, sixtiespunk, surf, tittytwisters, rock ’n’ billy, garage, punkrock etc’. Aldus de Facebookpagina van deze dj, die vanuit Hoorn via Amsterdam in Groningen belandde en thans een nomadisch bestaan leidt.

Vrijdag om 22 uur echter, start hij vanaf zijn vaste stek achter de (vinyl!) draaitafels zijn ’Stay @ Home’ set. Live te streamen in de huiskamer, geluid hard en dansen!

facebook.com/djPuchrocker

Ballingschap met Radio Oranje

Radio Oranje, kent u die uitdrukking? Radio Oranje was in de Tweede Wereldoorlog een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Paul Haenen heeft de zender nieuw leven ingeblazen in deze crisistijden, waarin we allemaal in ballingschap verblijven. Dominee Gremdaat houdt zijn bekende toespraken, ditmaal onder meer om de huisvrede te bewaren, maar er zijn ook korte interviews en toespraken van Bert. Die van Ernie.

bettyasfalt.tv

Interessante antwoorden

Er zijn vragen die in je opkomen en waar je antwoord op zoekt. Er zijn ook vragen die niet in je opkomen, maar waarop je wanneer je ze eenmaal ziet, toch het antwoord op wil weten. De Universiteit van Nederland is daarin gespecialiseerd. Op deze website geven Nederlandse topwetenschappers op allerlei manieren colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoe vind je bijvoorbeeld het huis van een serieverkrachter? En is het echt goed om ’s ochtends koud te douchen?

universiteitvannederland.nl

Meesterwerk door de molen

Er is een Instagramaccount dat ’tussenkunstenquarantaine’ heet. Bedoeld voor ’als je thuis werkt en de muren op je af komen’. De uitdaging is om een kunstwerk uit te kiezen en daarvan een eigen versie te maken, met behulp van maximaal drie attributen.

Daarna moet het originele kunstwerk en de nieuwe versie in een beeld samengebracht worden en gepost, met @tussenkunstenquarantaine als tag. De resultaten zijn hilarisch.

instagram.com/tussenkunstenquarantaine

Iedereen kan alles leren

De kinderen hebben weliswaar thuisonderwijs in deze merkwaardige periode, maar dat neemt niet weg dat er toch veel tijd overblijft voor andere dingen. Maar welke dingen? Team Talento helpt normaliter het onderwijs en doet dat gedurende de coronaweken geheel gratis. Op de site staan heel veel filmpjes die helpen bij bewegen, theater, muziek, dansen, drummen en zelfs timmeren. Onder het motto: Iedereen kan alles, of iedereen kan in ieder geval alles leren.

teamtalento.nl

Bimhuis swingt, Bimhuis praat

In het Bimhuis in Amsterdam is het stil. Maar via de website is er gelegenheid genoeg om terug te kijken op alles wat zich in de wereldberoemde jazzzaal aan het IJ heeft afgespeeld. Via de site bimhuis.nl zijn complete concerten terug te kijken. Het Bimhuis heeft ook een youtubekanaal, waarop naast liveconcerten ook de Bimhuis Talks te zien en te beluisteren zijn. Presentator Koen Schouten praat met musici, mede aan de hand van foto’s en livemateriaal van die musici of van anderen. Een eindeloze bron van swing en informatie.

youtube.com/user/Bimhuisonline

Persoonlijke poëziepodcast

Wordbites is een initiatief van Hugo de Haas van Dorsser, die solo of met anderen door het land trekt met optredens waarin het woord centraal staat. Taal is zeg maar echt Hugo’s ding en daarmee weet hij het publiek op verschillende manieren aan zich te binden, vaak in combinatie met muziek. De optredens van Wordbites liggen stil, dus heeft Hugo een andere manier bedacht om zijn publiek te bereiken: een persoonlijke audiopodcast. Stuur een bericht naar 0624226510 en er komt een ingesproken gedicht terug. ’Pay as you like’.

instagram.com/wordbites/

Foto Eileen Azad

E-routes maakt je wandeling

We moeten natuurlijk thuis blijven, maar een frisse neus is volgens de laatste rijksoekazes niet verboden. Het is bovendien, als besmettingshaarden worden omzeild, goed voor de volksgezondheid. Maar wanneer je vanuit de huiselijke haard een wandeling wil maken of een stuk wil hardlopen, dan is het niet zo makkelijk welke routes je dan kan gaan. eRoutes is een nieuwe app die dat voor je doet. Je geeft de gewenste lengte van je route aan en de app geeft je drie suggesties. Daarvan kies je er eentje en die kun je, begeleid door de kaarten of met audiobegeleiding, gaan afleggen.

eroutes.nl/nl/

Even niks, met Texelgeluiden

Tien minuten lang alleen maar even geluiden van de natuur horen terwijl je toch thuis bent? Dat kan. In 3D audio zelfs. Het NPO1 programma Binnenstebuiten heeft een serie podcasts op de site staan en een daarvan heet Texel. Boswachter Marieke neemt ons met de boot mee naar Texel. Tien minuten lang, slechts af en toe onderbroken door de vredige stem van de boswachter, wanen we ons in de natuur op de Wadden. Bij voorkeur te beluisteren met een koptelefoon of ’oortjes’. Ook ’Biesbosch’ staat online.

nporadio1.nl/podcasts/binnenstebuiten-3d-audio

Lezingen en ervaringen

Uitgeverij Pluim doet er alles aan om het thuisleven in deze coronavolle tijden te veraangenamen. Zo is er een lezingenreeks ’in quarantaine met Pluim’, waarin de auteurs van de uitgeverij aan het woord komen. Donderdag 26 maart om 17 uur is dat Roos Schlikker, vrijdag 27 maart om dezelfde tijd Toine Heijmans. Via de site van de uitgeverij houdt Dimitri Verhulst ons op de hoogte over zijn wedervaren in Frankrijk, waar niemand meer zomaar de straat op mag. Indringend proza en nog geheel gratis ook.

Foto ANP

facebook.com/uitgeverijpluim

uitgeverijpluim.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.