Judocoach Maarten Arens: ’Volksgezondheid staat nu voorop’

Maarten Arens: ,,We hebben nog geen idee wanneer alles weer normaal wordt.”© Foto ANP

Van onze verslaggever
Haarlem

„De volksgezondheid staat nu voorop”, zegt judo-bondscoach Maarten Arens in een reactie op het besluit van het IOC de Olympische Spelen uit te stellen.

„Daarom denk ik dat dit heel verstandig is. Het kon ook niet anders. Mijn atleten waren door alle omstandigheden niet of nauwelijks in staat zich goed voor te bereiden en in andere landen is het soms nog erger. Hoe verder? „Gewoon even afwachten”, aldus Haarlemmer Arens. „Ik bel nu alle judoka’s, maar kan er verder weinig over zeggen. We hebben nog geen idee wanneer alles weer normaal wordt, wanneer deze pandemie voorbij is. Laten we ons daar eerst op concentreren. Dan komt de rest wel weer.” Arens vindt een jaar uitstel beter dan 1 of 2 maanden. „We weten niet of in september of oktober alles onder controle is. Laten we daarom een veilige marge aanhouden.”

Grol

Plaatsgenoot Henk Grol wilde in Tokio in afscheid stijl nemen. „Maar nu ze zijn uitgesteld, moet ik gewoon door”, zegt het zwaargewicht die over drie weken zijn 35e verjaardag viert.

De beslissing om de Spelen met een jaar uit te stellen kwam ook voor Grol niet als een verrassing. „De druk werd steeds groter”, zag hij. „Ik begrijp het ook wel. Volksgezondheid gaat boven alles. Maar stiekem had ik gehoopt dat ze de beslissing met een maand zouden uitstellen. Dat was blijkbaar niet haalbaar.”

Dus moet Grol nog een jaar wachten op zijn vierde Olympische Spelen. Tweemaal won hij brons op het grootste sportevenement ter wereld. Samen met Roy Meyer vocht hij om een ticket voor de Spelen in de hoofdstad van Japan. Voor Grol was het duidelijk dat hij naar Tokio was gegaan. „Kijk naar mijn medailles en die van hem”, zegt de viervoudig Europees kampioen en drievoudig winnaar van het zilver op een WK.

„Dit is echt even slikken voor mij”, doelt Grol op zijn harde trainingsarbeid van de afgelopen maanden. „Maar ik ga door, ik geef nu echt niet op”, aldus de judoka die in zijn loopbaan al zo veel blessures heeft overwonnen. „Dan maar volgend jaar afscheid nemen in Tokio.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen