Premium

Tarantino wil filmreeks met epiloog afronden

1/3

Zesenvijftig kaarsjes mag Quentin Tarantino vrijdag uitblazen. Maar of hij daaraan toekomt? Luiers verschonen zich immers niet vanzelf en zijn pasgeboren zoon Leo is net een maandje oud. Grote vraag is ook wat we nog van de gevierde regisseur kunnen verwachten na ’Once upon a time in… Hollywood’. „Een soort van epiloog”, denkt hij zelf.

Tien films heeft de Oscarwinnaar zijn fans beloofd. „Meer heb ik niet te geven”, stelde Tarantino afgelopen zomer opnieuw. Dat zou betekenen dat we er nog één tegoed hebben van deze eigenzinnige regisseur, die inmiddels met zijn Israëlische echtgenote Daniella Pick een villa in de buurt van Tel Aviv heeft betrokken, ver weg van Los Angeles.

Uitroepteken

Quentin Tarantino’s recente ode aan het Amerikaanse filmmekka van weleer voelde in veel opzichten als een uitroepteken achter zijn carrière. Alles wat hem fascineert leek samen te komen in ’Once upon a time in… Hollywood, waarin hij de sappelende acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en diens vaste stuntdubbel Cliff (Brad Pitt) opvoert.

In deze film – inmiddels te koop en online te huur en vanaf 13 april te streamen via Netflix - blijkt Dalton net nieuwe buren te hebben gekregen: regisseur Roman Polanski en zijn echtgenote Sharon Tate (Margot Robbie). Die wetenschap hangt vanaf dat moment als een zwaard van Damocles boven het verhaal. Want wie een beetje is ingevoerd in de geschiedenis van Hollywood, weet dat de hoogzwangere Tate in de nacht van 9 augustus 1969 samen met drie vrienden thuis werd vermoord door volgelingen van sekteleider Charles Manson. Dat belooft weinig goeds.

Magnum opus

Tarantino zelf lijkt ’Once upon a time in… Hollywood’ ook te zien als zijn magnum opus, „Als je het idee in je hoofd neemt dat mijn films samen één verhaal vertellen en elke film als een goederenwagon verbonden is met de andere, dan is deze te beschouwen als de grote climax die de hele trein tot stilstand brengt”, stelde de regisseur kort na de release op een persconferentie in Moskou. „Ik kan me voorstellen dat de tiende een beetje meer ’epiloog-erig’ wordt.”

Letterlijk zei hij bij die gelegenheid: ’epilogue-y’. Wat dat precies betekent, valt nog te bezien. Kenners van Tarantino’s oeuvre merkten al eerder op dat zijn meeste films zich in hetzelfde cinema-universum afspelen en onderling met elkaar zijn verbonden, lang voordat superheldenstal Marvel van dat totaalconcept gemeengoed maakte.

Neem Mia Wallace (Uma Thurman), die in ’Pulp Fiction’ (1994) door haar echtgenoot aan de zorgen van onderknuppel Vincent Vega (John Travolta) wordt toevertrouwd. Ze vertelt hem dat ze als actrice heeft meegewerkt aan de (imaginaire) televisie-pilot van ’Fox Force Five’ en beschrijft daarbij de verschillende hoofdpersonages. Die later exact overeenkomen met de rollen van Daryl Hannah, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Julie Dreyfus en Uma Thurman zelf in ’Kill Bill: Vol 1.’ (2003).

Broer

Vincent Vega blijkt op zijn beurt weer de jongere broer te zijn van Vic Vega (Michael Madsen), beter bekend onder zijn schuilnaam Mr. Blonde: de sadistische psychopaat uit Tarantino’s regiedebuut ’Reservoir Dogs’ (1992).

Quentin Tarantino legde in 2016 al eens uit zelf twee verschillende werelden in zijn werk te onderscheiden. „Je hebt het ’echter dan echte’-universum, waar iedereen in mijn films deel van uitmaakt. En daarnaast is er ook een filmuniversum, bestaande uit films die zij kunnen bezoeken. Dus als de personages uit ’Reservoir Dogs’ of ’Pulp Fiction’ naar de bioscoop gaan, kunnen ze daar bijvoorbeeld ’Kill Bill’ zien.

Fictieve tv-serie

In die opvatting past ook het in januari bekendgemaakte plan om de fictieve tv-serie ’Bounty Law’ - een western-reeks waar Rick Dalton in ’One upon in… Hollywood’ zijn bekendheid aan dankt – daadwerkelijk te maken. Tarantino had daar ter voorbereiding van zijn negende speelfilm al vijf afleveringen van een half uur voor geschreven. En die verloren laten gaan zou natuurlijk zonde zijn...

Dat zijn tiende speelfilm straks al de eerder geboden puzzelstukjes naadloos in elkaar zal passen, lijkt onhaalbaar. Daarvoor is zijn oeuvre te divers. Maar welke nieuwe dwarsverbanden Tarantino wél zal leggen in zijn laatste bioscoopavontuur, prikkelt nu al de nieuwsgierigheid.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.