Premium

Vishandel aan horeca en buitenland stagneert, IJmuidense handelaren zoeken naar alternatieven. ’De stijging van het aantal online bestellingen maakt het weer een beetje goed

Vishandel aan horeca en buitenland stagneert, IJmuidense handelaren zoeken naar alternatieven. ’De stijging van het aantal online bestellingen maakt het weer een beetje goed
IJmuiden

Als gevolg van de sluiting van de horeca en een sterk afgenomen export naar landen als Italië en Spanje is de verkoop van de luxere vissoorten gestagneerd.

De visserijsector zoekt daarom naar alternatieven. Zoals bezorgdiensten. En mogelijk acties om het eten van vis te promoten. Tim van Zeben van de IJmuidense visgroothandel Mercuur geeft een voorbeeld. ,,Vorige week bracht een kilo tarbot voor restaurants nog 45 euro op, de prijs is inmiddels gekelderd naar negen euro. En dat geldt ook voor andere soorten die veelal naar restaurants gaan, zoals griet en tong.”

De visserijsector heeft inmiddels afgesproken dat er niet meer dan 80 uur per week tong mag worden gevangen, zegt Peter van den Berg van de Nederlandse Vissersbond. ,,Op die manier hopen we de aanvoer te beperken.” Ondanks het coronavirus zijn er nog altijd vissersschepen op zee.

Dirk Kraak van de visserijorganisatie Eendracht Maakt Kracht wil publieksvriendelijke acties houden om vis onder de aandacht van de Nederlandse consument te brengen. Veel wil hij nog niet verklappen. Al staat wel vast dat de stichting vis gaat uitdelen aan mensen uit de zorgsector. ,,Zij verdienen het het meest.”

De visserijvoorman ziet ondanks de donkere wolken boven de branche ook wel enige lichtpuntjes. ,,De online visverkoop vertoont momenteel een stijgende lijn.” Dat laatste beaamt ook Marlon Rijbroek van Visonline in IJmuiden. ,,Met name dankzij de social media komen meer klanten bestellingen ophalen in het havengebied. Ook bezorgen wij veel meer. Dat is ook wel nodig. Horecaleveranciers zijn goed voor 90 procent van de omzet. Maar dat is helemaal weggevallen. De stijging van het aantal bestellingen van particulieren maakt het weer een beetje goed.” Voor Van Es Catering en Partyservice aan de Zeeweg ligt de catering er helemaal uit. ,,Particulieren kunnen hier maaltijden ophalen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.