Premium

Joris Linssen: ’Ik dwing mezelf om actief te blijven’

Joris Linssen: ’Ik dwing mezelf om actief te blijven’
Joris Linssen: ,,Ik dwing mezelf om actief te blijven.’’
© Foto KRO/NCRV

De kijker tv-kijker kent Joris Linssen van programma’s als ’Taxi’ en ’Hello Goodbye’. Als zanger van zijn band Caramba brengt hij Mexicaanse liedjes voorzien van Nederlandstalige teksten naar theaters en festivals. Joris woont met zijn vrouw in Utrecht.

Kijken

„Mijn aanrader is de film ’For Sama’. Dat is een aangrijpende documentaire gemaakt door een Syrische arts. Zij legde het dagelijks leven in Aleppo met haar cameraatje vast vanaf het begin van de oorlog daar tot aan haar evacuatie, vijf jaar later. De beelden zijn heftig en ontroerend tegelijk omdat ze de oorlogstragedie vanuit een persoonlijk perspectief laten zien. Je ziet hoe de stad voortdurend wordt gebombardeerd. Omdat de man van de filmmaakster als dokter in een geïmproviseerd ziekenhuis werkt, komt ze heel dichtbij de bloederige werkelijkheid. Letterlijk en figuurlijk. Ze draagt de film op aan haar dochtertje waardoor het soms lijkt alsof je door een foto-album van een moeder voor haar kind bladert. Dat maakt het heel indringend. ”

„Juist in deze tijd kan deze film voor relativering zorgen. Als je denkt dat wij het nu moeilijk hebben, zie je dat het in een land in oorlog nog veel erger is. Wij hebben tenminste nog ziekenhuizen en wij kunnen nog in onze tuin zitten zonder dat je een bom op je kop krijgt.”

Lezen

„Ik werd helemaal meegezogen door het boek ’De Warnow’ van Hans Steketee. Daarin beschrijft hij de waargebeurde ramptocht van een Utrechtse avonturier die in een gammel scheepje naar het noorderlicht wilde varen. De hoofdpersoon was saxofonist. Ik kende hem omdat ik in een ver verleden in een soort studentenhuis met hem heb gewoond. Hij was een onbezonnen vrijheidsstrijder, die zijn vriendin en een stel anderen in 2013 meesleurde in drang naar romantische avonturen met een zwart randje. Het boek is een fascinerende reconstructie van een volstrekt onverantwoorde zeereis met een scheepje dat totaal ongeschikt was om op de Noordzee te varen. We hebben dan ook nooit meer iets van ze gehoord. Het knappe van het boek is dat het een journalistiek verslag is dat leest als een roman.”

Luisteren

„Op Spotify luister ik naar een breed scala aan muziek. Ken je het tv-programma ’Nachtdieren’ van Ryanne van Dorst? Dat is hartstikke goed. Daarin praat ze in steden met mensen die ’s nachts aan het werk zijn en mensen die niet kunnen slapen. Zo neemt ze de kijker mee naar de vrijheid van de nacht. Onder die beelden draaien ze geweldig goede muziek. Bijna al die nummers zijn pareltjes. Ze geven je het on-the-road-gevoel. Er klinkt wat alternatiefs in door, wat avontuurlijks. Dat intrigeert me. De playlist staat op Spotify. Die draai ik nu. Dat is genieten.”

Doen

„Als ik niet uitkijk, zit ik weer naar de tv te kijken of duik ik weg in social media. Daarom dwing ik mezelf om actief te blijven en minstens twee uur per dag met mensen te bellen. Vooral kennissen die door de hele toestand in paniek raken, probeer ik dan een beetje gerust te stellen. Ook wil ik in beweging blijven, want nu mijn voetbalclub op één oor ligt, komt mijn conditie in gevaar. Daarom ben ik veel aan het rennen in het bos, bij Bilthoven. Want buiten lopen is nog net verantwoord, geloof ik. En anders ga ik wel touwtje springen. Maar intussen snak ik ernaar om weer gewoon aan het werk te gaan.”

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.