Premium

Paradijs voor honden op fietspaden door Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Paradijs voor honden op fietspaden door Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Situatie woensdag op het Duinpieperpad in het Kraansvlak, waar honden vrijelijk over het fietspad en in de duinmeertjes mogen banjeren.
Bloemendaal

Hondenbezitters krijgen het steeds lastiger om hun viervoeter op openbare uitlaatplaatsen te laten rondrennen.

De gemeente Bloemendaal heeft besloten om met onmiddellijke ingang het Wethouder van Gelukpark (bij de Bokkedoorns) en Wandelpark Caprera tijdelijk te sluiten. Dit zijn beide gemeentelijke parken waar honden zijn toegestaan en de sluiting valt buiten de noodverordening.

De reden om tot deze stap over te gaan is dat bezoekers, aan wie door de politie of handhavers werd gevraagd niet naar het strand te gaan, aangaven uit te wijken naar het Wethouder van Gelukpark. ,,Om vervolgens toch door te rijden naar het strand’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Caprera is gesloten op verzoek van het bestuur van Wandelpark en Openluchttheater Caprera. Bij wandelpark Caprera is de ingang gebarricadeerd met hekken en linten en aan het publiek wordt middels A4’tjes duidelijk gemaakt weg te blijven. Het Wethouder van Gelukpark bood gisteren een verlaten aanblik. Nergens echter was dit park fysiek afgesloten.

Hondenbezitters en uitlaatservices zijn uitgeweken naar het Visserspad (het fietspad tussen Overveen en Zandvoort) en het Duinpieperpad (dat vanaf de Zeeweg door Kraansvlak loopt). De viervoeters banjeren vrolijk over het fietspad, door de waterpartijen en duinaardappelveldjes. Wielrenners moeten niet zelden krachtig in de remmen om de honden te ontwijken.

Toch: ,,Op deze plek zijn loslopende honden toegestaan’’, zegt een woordvoerder van beheerder PWN. Dat mag vreemd klinken, daar het broedseizoen op 1 maart is begonnen en PWN er onlangs nog publiekelijk op hamerde dat broedende vogels, konijnen, hazen en hagedissen in het nationaal park hun rust nodig hebben. Daarom is bijvoorbeeld de nabijgelegen gele wandelroute door Kraansvlak afgesloten.

Waarom mogen honden dan wel los op het Duinpieperpad en het Visserspad, waar het wemelt van de fietsers en dieren die verstoord kunnen worden? ,,Er is natuurlijk altijd een spanningsveld tussen fietsers, wandelaars en hondenbezitters, maar er zijn zo veel honden in Nederland, die moeten ook ergens kunnen lopen’’, legt de PWN-woordvoerder uit. ,,Honden mogen daar los, ook tijdens het broedseizoen. Het levert klachten op, ook omdat er uitlaatservices zijn. Maar wij willen voorkomen dat het probleem zich verlegt. Wij kijken, samen met omliggende gemeenten, hoe we dit in het hele gebied het beste kunnen regelen. We willen zorgen voor een optimale verdeling. Op het moment dat je op plek A een verbod instelt, zit je op plek B met het probleem.’’

Ook in Heemstede houden ze de vinger aan de pols. Plein1 inclusief bibliotheek, zwembad, sportvelden en de kinderboerderij zijn afgesloten. De wekelijkse markt op woensdag op de Valkenburgerlaan zal niet meer doorgaan. ,,Verder hebben we speciale aandacht voor Wandelbos Groenendaal’’, zegt een woordvoerder. Daar mogen de honden in het noordelijke deel van het bos nog steeds loslopen. Hun baasjes moeten 1,5 meter afstand in acht nemen. Op dit moment is het beeld in Heemstede rustig. ,,Mensen houden zich aan de regels. Maar we blijven de situatie van dag tot dag goed bekijken.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.