Premium

Nieuw bouwplan voor terrein Carpet Right aan Spaarndamseweg in Haarlem

Nieuw bouwplan voor terrein Carpet Right aan Spaarndamseweg in Haarlem
Het voormalige Carpet Right aan de Spaarndamseweg.
© Google Maps
Haarlem

Op de kavel van het voormalige Carpet Right aan de Spaarndamseweg in Haarlem mag een woontoren komen van 32 meter hoog. Het college van B en W is bereid om mee te werken aan een aangepast plan van Spaarndamseweg Ontwikkeling BV. Die ontwikkelaar wilde eerst een toren van veertig meter bouwen. Bij buurtbewoners bestaan nog steeds bezwaren tegen de hoogbouw.

Buurtbewoners hadden niet alleen vanwege de hoogte bezwaren tegen het eerste plan van de ontwikkelaar. Op het dak van het lage gedeelte zou een parkeervoorziening komen, bereikbaar via een achtergelegen woonstraat.

Ook binnen de gemeenteraad bestond de nodige kritiek op dat plan, onder meer omdat er detailhandel zou komen op de begane grond. De raad wilde ook dat er meer sociale huurwoningen in het plan zouden worden opgenomen.

Nu ligt er een aangepast plan met een lagere en rankere woontoren, het gaat nu niet meer om 41 maar om circa dertig appartementen. De parkeervoorziening op het dak is geschrapt, daar komt een daktuin of zonnepanelen.

Wellicht komt er een parkeerkelder, die alleen via de Spaarndamseweg valt te bereiken. In het nieuwe plan gaat de ontwikkelaar nog steeds uit van detailhandel in de laagbouw, bijna 1800 vierkante meter, net zoveel als Carpet Right had.

Dat staat het bestemmingsplan ook toe. Vanwege de relatief hoge bouwkosten komen er nu helemaal geen huurwoningen meer voor in het plan, het gaat nu alleen nog om vrije sectorwoningen.

Ontwikkelvisie

Het college vraagt de gemeenteraad nu wel in te stemmen met het ontwerp. De woontoren is op verzoek van de gemeente in het plan opgenomen.

De woningen dragen immers bij aan het streven van de gemeente om 10.000 woningen te bouwen, daarvan moeten er zo’n 650 komen in de zone langs de Spaarndamseweg. De lagere en slankere toren past binnen de gemeentelijke hoogbouwvisie en de onlangs vastgestelde ontwikkelvisie voor de Spaarndamseweg.

Indien de raad ook aan dit aangepaste plan niet wil meewerken, dan zal de ontwikkelaar terugvallen op een ontwerp dat precies pas binnen het geldende bestemmingsplan. Dan komt er alleen detailhandel in een gebouw dat niet hoger dan acht meter mag worden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.