Premium

Strenger toezicht op parken en winkels in Haarlem

Strenger toezicht op parken en winkels in Haarlem
Een waarschuwingsbordje bij de speelplaats aan de Oosten de Bruijnstraat.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Streng toezicht, waarschuwingen en boetes van maximaal 400 euro moeten er in Haarlem vanaf donderdag voor zorgen dat inwoners op straat, in de winkel of in het park te allen tijde 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. ,,Dat is heel ingrijpend’’, vindt burgemeester Jos Wienen. ,,Maar het gaat erom dat we met elkaar zorgen dat we besmettingen voorkomen.’’

Door de extra corona-maatregelen die het kabinet maandag heeft aangekondigd, kunnen gemeenten strenger optreden tegen mensen die zich niet aan de regels houden. ,,Je zou maar meemaken dat je gezellig met een groepje staat te praten op straat en alle vier een boete van 400 euro krijgt. Dat is heel on-Nederlands. Maar als het kennelijk niet tot mensen is doorgedrongen hoe serieus de situatie is, dan is dat nodig.’’ Agenten bepalen per situatie of een boete gepast is.

Winkeliers zien er zelf op toe dat klanten en personeel zeker 1,5 meter bij elkaar uit de buurt blijven. ,,Je bent daar heel gauw dichterbij anderen dan is toegestaan. Winkels zijn op dit moment misschien wel de meest risicovolle plekken.’’ Sommige winkeliers brengen op de vloer markeringen aan om aan te geven wat 1,5 meter is. ,,Voor de rest zie je nu al dat bij winkels een maximum aan klanten wordt vastgesteld.’’ Als dat maximum is bereikt, mag niemand de winkel in, totdat er iemand naar buiten stapt. ,,Ook dit is niet een vrijblijvend iets. Dit kan afgedwongen worden en zal ook worden afgedwongen.’’ Leven winkels het beleid niet goed na, dan heeft de burgemeester de bevoegdheid ze te sluiten.

Ook mag de gemeente vanaf donderdag drukke gebieden voor het publiek afsluiten met hekken. ,,We hebben op dit moment nog niet het voornemen om dat te doen’’, aldus Wienen. ,,We zullen er juist op die plekken streng op toezien dat de regels worden nageleefd.’’

In de Haarlemse regio zijn eveneens tal van corona-maatregelen getroffen. In Zandvoort wordt vanaf dinsdag politie te paard ingezet om op het strand te handhaven. Ook de maatregelen rondom het strand en de boulevards, die afgelopen weekeinde zijn getroffen, blijven onverminderd van kracht. De parkeerterreinen bij de stranden van Zandvoort en Bloemendaal zijn gesloten. Verkeersregelaars ter plaatse sturen recreanten terug. Met borden op de toegangswegen wordt publiek op de maatregelen en de noodzaak van wegblijven gewezen.

De woensdagmarkt aan de Valkenburgerlaan in Heemstede gaat voorlopig niet door. Ook het bestuur van de Stichting Joods Monument Heemstede laat weten dat de jaarlijkse Jom Hasjoa herdenking bij het Joods monument op de Vrijheidsdreef is gecanceld. De herdenking was gepland op de ingaande avond van Jom Hasjoa, te weten maandag 20 april van 20.00 tot 21.00 uur. Het bestuur zorgt ervoor dat er op Jom Hasjoa een kaars brandt op het monument.

Hillegom bekijkt woensdag hoe de toezicht en handhaving wordt vormgegeven. Het wachten is op vaststelling van de noodverordening voor de veiligheidsregio waartoe Hillegom behoort door de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Afvalbedrijf De Meerlanden heeft kringloopwinkel Meerwinkel in Hoofddorp per direct gesloten. ,,Wij zien geen aanleiding om een activiteit die bewoners uitnodigt de straat op te gaan, door te zetten.’’ Bij de milieustraten, waar grof vuil kan worden ingeleverd, is een maximum aantal voertuigen ingesteld. Sinds gisteren mogen er in Rijsenhout en Heemstede maximaal vier klanten tegelijk zijn. In Hillegom en Noordwijkerhout is dit maximaal twee klanten tegelijk.

Bij het Milieuplein van Spaarnelanden zijn vorige week al soortgelijke maatregelen genomen. Daar worden niet meer dan tien auto’s tegelijkertijd toegelaten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.