Premium

Kweker Johan Molenaar uit Santpoort-Noord geeft zijn klanten ’n extraatje

Kweker Johan Molenaar uit Santpoort-Noord geeft zijn klanten ’n extraatje
Johan(l.), Bart en Tom.
© foto kees de boer
Santpoort-Noord

Het bloeiseizoen komt eraan en dat betekent veel werk dezer dagen bij kwekerij Johan Molenaar uit Santpoort-Noord. Dinsdag zijn Tom en Bart een hek aan het maken.

,,Dit hek moet om de acht jaar vervangen worden”, zegt Tom. ,,Het is bedoeld om de jonge dahliastekjes uit de wind te houden. Ze worden binnen in de kas gestekt en daarna hier in potten uitgezet.”

Eigenaar Johan Molenaar: ,,Het zijn rare tijden, ook voor mijn bedrijf. We maken producten voor de wereldmarkt en we zitten nu met de dahlia’s, die het grootste deel van de omzet vormen, in de beginfase. Half mei wordt alles in potten buiten gezet. En vervolgens worden de planten, als alles goed gaat, in het najaar geleverd aan onze klanten.”

Het zijn ook onzekere tijden voor hem, zegt hij. ,,We leveren bijvoorbeeld ook aan lokale afnemers. Het zou zomaar kunnen dat een van hen in de komende maanden failliet gaat. Dan heb ik ook een probleem.”

Hij vertelt dat hij voor zijn medewerkers, vooral scholieren, diverse maatregelen genomen heeft om te voorkomen dat ze besmet raken. ,,We doen heel erg ons best om zo voorzichtig mogelijk te zijn. En dan maar hopen dat er niemand van ons ziek wordt.”

Dan komt er een klant het terrein op. Ze wil even een bakje met narcissen afrekenen. Johan loopt naar een tafel waar nog meer bakjes staan en pakt er twee af: ,,Neem die ook maar mee, mevrouw. En een bosje narcissen. Krijgt u erbij. Kent u misschien iemand die in de zorg werkt? Geeft u die toch een bakje.”

Blij verrast neemt de vrouw de plantjes in ontvangst: ,,Goh, wat leuk. Bedankt. Ik zal ze een goede bestemming geven.”

Johan lacht: ,,Ik heb momenteel toch een lichte overproductie. Zolang de voorraad strekt, zullen we maar zeggen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.