Premium

Stress door chaos en verveling, en dan maakt pa de skeelers kwijt

Stress door chaos en verveling, en dan maakt pa de skeelers kwijt

Te midden van vier puberkinderen, zijn vrouw en twee katten werkt verslaggever Koen van Eijk vanuit huis. Zijn bureau is een campingtafel in de slaapkamer. De komende tijd deelt hij in deze krant zijn ervaringen.

Een beetje paniek bij een van mijn oudste dochters. Een beetje veel paniek. Hoe die weken door te brengen zonder een op bed hangende zombie te worden?

Ze wil graag een schema om bezig te blijven. Ze kent zichzelf: doet ze dat niet, dan verzandt ze in nietsdoen. En de praktijk wijst uit dat ze daar niet vrolijk van wordt.

Mijn vrouw bedenkt dingen met haar en zet ze op een rij. Het is jammer dat het schaatsseizoen abrupt is afgelopen, want juist door hard over de baan te knallen, kan ze haar energie kwijt. Maar, idee: dan ga je toch skeeleren?

Opnieuw paniek. Haar skeelers zijn weg. Ze liggen niet meer op de plank in de schuur. De ogen zijn op mij gericht. Jij had de schuur toch opgeruimd? Dat klopt. In een kennelijke poging grip te krijgen op de chaos om me heen, zo vermoedt na een stukje zelfreflectie de amateurpsycholoog in mij, heb ik de zondag benut om de schuur uit te mesten. Zonder veel overleg heb ik spullen, waarvan ik vermoedde dat ze niet meer gebruikt werden, weggebracht naar de kringloop.

Mijn dochter is boos en verdrietig tegelijk. Ze gaat zelfs in de tuin zitten om uit te huilen. Geen normaal gedrag bij haar, maar het zijn dan ook abnormale tijden. Ik bied aan de skeelers terug te kopen. En als ze er niet zijn, nieuwe te betalen. Maar het loopt goed af. Mijn vrouw gaat naar de kringloop en komt terug met de tas met skeelers. Ze hoefde er niets voor te betalen.

Blij gaat mijn dochter op de skeelers naar buiten. Ze is snel terug. Geschrokken van een aantal jongens dat achter haar aankwam. De skeelers stopt ze in de tas, die in de periode daarna in de gang heeft gestaan. Nu staan ze weer op de plank in de schuur. Ik vermoed nog heel lang.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.