Premium

Tuinieren onder huisarrest: ’Er komt vast wel iets uit’

Tuinieren onder huisarrest: ’Er komt vast wel iets uit’
Een mini-moestuin.
© archieffoto

De komende tijd hebben we vanwege het coronavirus ’huisarrest’. Een goed moment om met ’moestuinieren’ bezig te gaan. Groene vingers zijn niet nodig.

De lente komt eraan en dus trokken we afgelopen weekeinde massaal naar tuin- en bouwcentra om spullen voor de tuin in te slaan. Niet verstandig, aangezien we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en beter thuis kunnen blijven om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Toch is het geen gek idee om nu wat meer met tuinieren bezig te gaan. Allereerst: met planten bezig zijn, zorgt voor ontspanning. Even wroeten in de aarde of wat onkruid uit de grond trekken helpt tegen stress. Het is, om er maar even een modeterm in te gooien, mindful om met groen bezig te zijn.

Bovendien zijn we de komende weken toch veel thuis, dus hebben we ruim de tijd om wat van de tuin of het balkon te maken. Nog een pluspuntje voor wie kinderen heeft die nu ook thuiszitten: bezig zijn met bijvoorbeeld groente kweken of bloemen zaaien, is meteen een mini-praktijkles biologie. Trouwens, het kweken van je eigen tuinkruiden scheelt weer een ritje naar de supermarkt. Kortom, het kan niet op. Dit is hét moment om met tuinieren te beginnen.

Tuinieren onder huisarrest: ’Er komt vast wel iets uit’
Katja Staring.
© eigen foto

Hoef je daarvoor niet de deur uit? Nee. Het wemelt van de online winkels die planten, moestuingereedschap en ander spul aanbieden. Neem bijvoorbeeld makkelijkemoestuin.nl, waar een heel pakket te bestellen is. Er zijn ook kleine bakken te vinden, geschikt voor het balkon of een klein hoekje in de keuken.

Huisentuinwebshop.nl is ook een handig startpunt. Biologisch gekweekte binnen- en buitenplanten vind je onder meer op www.sprinklr.co. Veel lokale kwekers en winkeliers bezorgen momenteel thuis vanwege de coronabeperkingen die hun zijn opgelegd.

Online kun je een hoop groene inspiratie opdoen. Zo houdt schrijver en tuinexpert Katja Staring het blog dailygreenspiration.nl bij, waar van alles over tuinen, planten en bijvoorbeeld moestuinen te vinden is. ,,Ik ben altijd gek van planten geweest. Als kind ging ik al paprikazaadjes planten. Nou heeft niet iedereen die aanleg, of heeft überhaupt een tuin. Daarom zeg ik altijd: begin gewoon klein. Maak bijvoorbeeld een tuin- of balkonplan. Wat vind ik leuk? Wat heb ik daarvoor nodig?’’

Achtertuin TV

Sinds kort maakt ze ook Achtertuin TV, dat via op Instagram te bekijken is door te klikken IGTV en dan op dailygreenspiration.

,,Veel mensen zitten thuis. Ik merk dat er behoefte is om meer contact met elkaar te hebben en elkaar te inspireren. Daarom heb ik dit initiatief genomen. Ik had allerlei afspraken buiten de deur, maar die gaan logischerwijs niet door. Zo kan ik toch anderen inspireren, gewoon vanuit huis. Het is een enorm succes, want we krijgen ook filmpjes binnen van tuinliefhebbers die bijvoorbeeld een bijenhotel hebben gemaakt of hun tuinplan laten zien.’’

Tuinieren onder huisarrest: ’Er komt vast wel iets uit’
Bietjes kweken vanaf je balkon.
© Foto Freepik

Geen zorgen voor wie geen groene vingers heeft. Staring: ,,Het is een kwestie van proberen. Het is niet erg om fouten te maken. Mijn tip voor de komende weken is om te beginnen met een paar groentesoorten te kweken. Heb je een paprika in huis of een pompoen? Plant de zaadjes in een potje aarde en zet die in de vensterbank. Ook kun je het topje van bietjes of worteltjes bewaren. Als je die in grond stopt, groeit er loof uit dat je - bijvoorbeeld - kunt gebruiken voor het maken van soep. Heb je een zakje bloemenzaad in huis, stop dat dan gewoon in een pot en geef het af en toe water. Er komt vast iets uit.’’

Kijk ook wat je met anderen kunt ruilen, tipt Staring. ,,Buurt-apps zijn hier ontzettend handig voor. Misschien heeft iemand zaadjes of stekjes over, te geef of te ruil?’’ Ten overvloede wellicht benadrukt ze nog maar even: ,,Ga niet bij elkaar op bezoek, maar gooi een envelop met zaadjes door de brievenbus, of zet een plantje bij de voordeur. ’’

Tuinieren onder huisarrest: ’Er komt vast wel iets uit’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.