KNVB: misschien nog wel voetbal voor 1 juni, maar hoe dan ook zonder publiek

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB arriveert in Zeist op het kantoor van de voetbalbond.
© Foto ANP
Zeist

Het kan zijn dat er toch nog voor 1 juni gevoetbald gaat worden. Voor sportclubs en -accommodaties gelden de aangescherpte regels rond samenkomsten namelijk nog niet, meldt de KNVB in een persbericht. Voor de sportcomplexen geldt nog altijd tot de oorspronkelijk vastgestelde datum van 6 april.

Over het verdere verloop van de eredivisie en de eerste divisie is nog geen beslissing genomen. Formeel gezien is het dus nog mogelijk dat er in april of mei gevoetbald gaat worden. Maar als dat al gaat gebeuren, zal het tot 1 juni hoe dan ook zónder publiek zijn, schrijft de KNVB.

De voetbalbond had opheldering gevraagd van het RIVM en het ministerie van VWS, omdat onduidelijk was of de aangescherpte regels rond samenkomsten (tot 1 juni een verbod op samenkomsten) ook golden voor voetbalclubs en hun accommodaties. Dat is niet het geval, heeft het ministerie nu de KNVB laten weten.

Waarschijnlijk langer

Voor sportclubs geldt de datum van 1 juni dus (nog) niet. Het verbod om de poorten te openen geldt nog steeds tot 6 april. Tot die tijd mag er dus niet getraind worden. Uiterlijk 6 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen verlengd worden. De verwachting is dat de maatregelen inderdaad langer zullen gaan gelden. ,,We begrijpen zelf ook wel dat gezien de huidige heftige omstandigheden 6 april waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zal zijn’’, schrijft de KNVB al.

Voor andere activiteiten van clubs (congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien) geldt wel al een verbod tot 1 juni.

De KNVB schrijft verder: ,,De wedstrijden en competities vallen dus buiten het besluit om evenementen en bijeenkomsten te verbieden tot 1 juni. Over het verdere verloop binnen de sport zal pas een besluit worden genomen in de aanloop naar 6 april. Maar op basis van het besluit van de overheid is besloten geen wedstrijden met publiek te spelen voor 1 juni.’’

Dit betekent dat het formeel gezien nog mogelijk is dat er in april en mei gevoetbald gaat worden. Maar zoals de voetbalbond zelf al aangeeft is dat niet heel waarschijnlijk.

Consequenties

De KNVB informeerde deze dinsdag de clubs uit het betaalde voetbal via een videoverbinding over de mogelijke consequenties van de nieuwe maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus.

Over het verdere verloop van de eredivisie en eerste divisie is nog geen beslissing genomen.

De KNVB werkt nu met drie scenario’s:

1 - De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (waarbij al is afgesproken dat er tot 1 juni hoe dan ook zonder publiek wordt gespeeld).

2 - De competities worden uitgespeeld na 30 juni (maar of dit kan, is afhankelijk van de uitkomsten van Uefa-overleggen).

3 - De competities worden niet uitgespeeld.

De KNVB blijft in overleg met alle betrokken instanties en kan verder niet anders dan de ontwikkelingen afwachten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen