Premium

De keepershanden redden nu mensenlevens: olympisch hockeykampioen Joyce Sombroek maakt hectische tijd mee als huisarts in opleiding

De keepershanden redden nu mensenlevens: olympisch hockeykampioen Joyce Sombroek maakt hectische tijd mee als huisarts in opleiding
Joyce Sombroek houdt de moed erin als huisarts in opleiding.
© Eigen foto
Aalsmeer

Ze grossierde in gouden medailles als goalie van de Nederlandse hockeyvrouwen. Momenteel speelt Joyce Sombroek (29) een heel andere wedstrijd. In de huisartsenpraktijk bereidt ze zich voor op wat nog komt. Over de lessen van topsport in tijden van de coronacrisis.

Veel tijd heeft ze niet. Joyce Sombroek zit in haar lunchpauze. Zo meteen moet ze weer aan het werk. Belangrijk werk. Chaotisch werk ook, op het moment. „De structuur ontbreekt een beetje op deze dagen.”

Er komt een hoop op Sombroek af. Ze is net drie weken bezig met haar huisartsenopleiding, maar van rustig inwerken is geen sprake.

Sombroek draait volop mee in de bestrijding van de coronacrisis. „Het onderwijs ligt stil, dus ik richt me volledig op de praktijk.”

Doelvrouw

Sombroek is qua hectiek wel wat gewend. Ze werkte tot voor kort op de spoedeisende hulp van het OLVG in Amsterdam. En daarvóór leefde ze het turbulente leven van een topsporter. Als doelvrouw van het Nederlands hockeyteam en Laren won ze Europese titels, een wereldkampioenschap en olympisch goud.

(Tekst gaat verder onder foto)

De keepershanden redden nu mensenlevens: olympisch hockeykampioen Joyce Sombroek maakt hectische tijd mee als huisarts in opleiding
Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen tijdens de halve finale.
© Foto ANP

Topsport zorgde uiteraard voor een ander soort druk dan die ze nu ervaart op haar huisartsenpost in Aalsmeer. Toch helpen de lessen die Sombroek op het veld opdeed haar in de coronacrisis. „Ik leerde als sporter dat je je alleen moet focussen op de zaken waarop je invloed hebt. Niet te veel meegaan in de constante stroom aan informatie en berichten op sociale media. Uiteraard volg ik het nieuws, maar je moet bij de feiten blijven en kijken wat je zelf kunt doen.”

Aan meningen namelijk geen gebrek. Het lijkt erop dat Nederland ineens beschikt over miljoenen virologen. De discussie die speelde rondom het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen bekeek Sombroek genuanceerd.

„Ik snap dat het IOC niet overhaast wilde beslissen, maar het is goed dat er nu duidelijkheid is. Ik heb nog contact met oud-teamgenoten die voor Oranje hockeyen. Ik hoop voor hen dat de Spelen volgend jaar wél doorgaan.’’ Wellicht is Sombroek er dan ook bij; ze zou komende zomer als arts werken in het TeamNL Tokyo Center en Holland Heineken House.

Discipline

De 117-voudig international leerde tijdens haar sportcarrière hoe belangrijk discipline en doorzettingsvermogen zijn.

Met een lachje: „Die eigenschappen ga ik nog nodig hebben de komende weken.” Niemand weet precies wat Amsterdam en wijde omgeving te wachten staat, maar Sombroek en haar collega’s houden overal rekening mee. „Er staat al een port-a-cabin voor de huisartsenpost. Daar beoordelen we, uiteraard volledig ’ingepakt’, iedereen die het virus mogelijk heeft.”

Terwijl Sombroek zich voorbereidt op drukke tijden, lijkt niet iedereen zich ervan bewust wat haar Brabantse collega’s momenteel meemaken.

De geboren Alkmaarse plaatste dan ook een oproepje op sociale media: ’Wij blijven op ons werk voor jullie, blijven jullie thuis voor ons?’. Helaas is het nodig, stelt Sombroek. Toch raakte ze het vertrouwen in de mensheid niet kwijt. „Je ziet het ’hamsteren’ op het nieuws, maar er gebeuren ook veel mooie dingen, dat zie ik om me heen. Vrienden die normaal als plastisch chirurg of bedrijfsarts werken, melden zich nu aan om te ondersteunen op corona-afdelingen.”

Sombroek kreeg veel steun voor de wijze waarop ze mensen wees op hun sociale verplichtingen. Want tot slot nog een laatste, belangrijke les uit de sport: „Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en je moet elkaar aanspreken als er dingen niet goed gaan.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen