Premium

Asielprocedures en opvang liggen stil door corona. Opvang Duinrell langer open

Asielprocedures en opvang liggen stil door corona. Opvang Duinrell langer open
In Leeuwarden was de noodopvang al bijna klaar. Na de uitbraak is de hal niet in gebruik genomen.
© foto ANP
Amsterdam

De asielprocedures in Nederland duren al lang, maar de coronacrisis gooit daar een schepje bovenop. Tot 6 april liggen alle procedures stil, net als gezinshereniging en taallessen. Wellicht wordt dat langer uitgesteld.

„Er zijn nu ook veel minder activiteiten in de centra, dus mensen zijn nog meer op zichzelf aangewezen. Dat is natuurlijk frustrerend, maar het is even niet anders”, meent Martijn van der Linden, woordvoerder van Vluchtelingen Werk Nederland.

De maatregelen die rond de virusuitbraak zijn genomen, hakken er voor de 27.709 mensen in de opvangcentra hard in. Om contacten te vermijden, worden geen nieuwe asielverzoeken meer in behandeling genomen. Alle geplande afspraken over de asielverzoeken zijn afgezegd en aanvragen van gezinshereniging zijn niet mogelijk. „De asielprocedure ligt stil, en duizenden asielzoekers wachtten al veel langer dan de wettelijk termijn. Zij moeten nu dus nog langer wachten en blijven nog langer in onzekerheid over hun toekomst. En dat geldt ook voor achtergebleven gezinsleden die soms nog in het land van herkomst wonen.”

De procedures zijn vooralsnog tot en met 6 april stilgelegd. Het is nog onduidelijk of die termijn wordt verlengd. Daarover wordt de komende weken een besluit genomen, laat het ministerie van justitie en veiligheid weten.

Lessen

In de opvangcentra gelden dezelfde regels als voor alle Nederlanders, laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten. „Het advies is om niet op bezoek te gaan en geen bezoek te ontvangen. Wij geven bewoners hierover voorlichting en spreken hen indien nodig aan. Verder hebben we besloten om alle groepsactiviteiten en het faciliteren van groepsbijeenkomsten van bewoners stop te zetten. Denk aan taallessen en inburgeringstrainingen.” In deze regio zijn centra in Katwijk, Amsterdam, Den Helder, Almere en Heerhugowaard.

Het COA laat weten voor wat betreft lessen en andere groepsbijeenkomsten de beperkingen te volgen zoals die landelijk gelden. „Geen lessen klassikaal tot 1 juni.”

Vluchtelingenwerk ziet daar problemen ontstaan. „Worden de lessen straks digitaal aangeboden? Voor sommigen is het slagen voor taalexamens een voorwaarde om na de zomer tot een opleiding te worden toegelaten. Die mensen gaan mogelijk vertraging oplopen.”

Van de mensen die in de opvangcentra zitten zijn er 5.895 vergunninghouder. Zij wachten op huisvesting die door gemeenten moet worden aangeboden. Volgens het COA ligt dat traject niet stil. „Statushouders plaatsen we nog steeds uit naar de gemeente waar zij een huis krijgen.” Maar Vluchtelingenwerk Nederland vreest dat door alle maatregelen bij gemeenten dat traject op een laag pitje wordt gezet.

Nu de meeste binnengrenzen in Europa op slot zijn gegaan, is het aantal asielzoekers afgelopen week al gedaald van 400 naar 100. Alleen stonden zij in eerste instantie letterlijk voor een dichte deur. Het aanmeldcentrum in Ter Apel had de poort gesloten. Later werd een noodopvang geopend in een kazerne in Zoutkamp.

Duinrell

Daarnaast zat het COA met de handen in het haar toen de noodopvang in Goes en Leeuwarden niet doorging na de corona-uitbraak. Die druk is van de ketel nu asielzoekers langer in Duinrell kunnen verblijven. Het COA heeft de afgelopen maanden gebruikgemaakt van een deel van het landgoed in Wassenaar voor de winteropvang van asielzoekers.

Asielprocedures en opvang liggen stil door corona. Opvang Duinrell langer open

Op het hoogtepunt zaten daar 930 personen in vakantiehuisjes. Dat zou op 30 maart stoppen en is nu verlengd tot en met 30 juni. Op dit moment verblijven er 366 asielzoekers op Duinrell. De verlenging houdt in dat er tot 18 mei 2020 maximaal 930 bewoners kunnen verblijven en daarna tot en met 30 juni maximaal 650 personen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.