Premium

Laatste DFDS-boot komt aan in IJmuiden, navelstreng met Noord-Engeland voorlopig doorgeknipt

Laatste DFDS-boot komt aan in IJmuiden, navelstreng met Noord-Engeland voorlopig doorgeknipt
IJmuiden

Het verschil is schrijnend. Waar normaal de Felisonterminal in IJmuiden een bijenkorf is bij de aankomst van het passagiersschip uit Engeland heerst vandaag stilte.

Geen familieleden die bij het uiterste puntje van de haven zwaaien naar passagiers aan boord van de King Seaways of de Princess Seaways. Geen vol parkeerterrein met bussen en taxi’s die de opvarenden vanuit IJmuiden vervoeren naar de hoofdstad. Alleen wat havenspotters met camera’s registreren de binnenkomst van de King.

Want het is de laatste veerboot die vanuit de noordelijke Engelse havenstad Newcastle aankomt in IJmuiden. Vanwege de coronacrisis moest de reder vorige week al de overtochten schrappen voor dagjesmensen die Amsterdam of Newcastle willen bezoeken. Deze maandag is het ook de laatste keer voor het vrachtverkeer. Daarmee is de navelstreng tussen Noord-Engeland en het Europese continent voorlopig doorgeknipt.

Bizar

,,Heel bizar”, noemt de in Heemskerk woonachtige Brit Robert Smith de vijftien uur durende vaartocht op de King (capaciteit: 1400 passagiers). ,,Vanochtend waren we met dertig man in de ontbijtzaal. Honderden tafeltjes bleven leeg. Bij de bar gisteravond waren twaalf mensen. De rest heb ik in de hut doorgebracht.” Maar de Engelsman heeft nog geluk dat hij met de laatste boot naar IJmuiden kon. ,,Ik zou twee weken bij familie in Engeland blijven, nu waren het drie dagen.”

Highlands

Bij de uitgang van de terminal staan Petra en dochter Julia Spapen uit Tilburg. Terug van een vakantie in de Highlands. ,,Heen met het vliegtuig”, zegt Petra. ,,En omdat alle vluchten waren geannuleerd, terug met de boot.” Ze is blij weer terug te zijn in Nederland. ,,Ik werk in het ziekenhuis. Ik wil dolgraag aan de slag.

Niet ver van haar vandaan staat een groep Engelse jongeren met elkaar te grappen. Allen getooid met een mondkapje. Maar wel dicht op elkaar gepakt. op een onderlinge afstand van een halve meter. De Tilburgse verpleegkundige schudt haar hoofd. Het wachten is op een familielid dat hen op komt halen.

Lidy van Rijn is niet zo blij met de plotselinge terugkeer, vertelt ze in de auto waar haar man Johan achter het stuur zit. ,,Ik ben nijdig. Dit is toch helemaal een hype?” Johan rijdt weg, nog een lange reis naar woonplaats Hardenberg. In een mum van tijd is het gebied rond de terminal leeg. Twee bussen staan op het parkeerterrein.

Filipijnen

,,We moeten de bemanningsleden – de meeste uit de Filipijnen – naar Schiphol brengen”, zegt een buschauffeur. Bij de incheckbalie in de terminal zitten een paar medewerkers van DFDS. ,,We krijgen veel telefoontjes van mensen die bij ons hebben geboekt wanneer we weer gaan varen.” In elk geval liggen de King Seaways en Princess Seaways tot 13 april in de haven van IJmuiden. Iets dat anders alleen voorkomt op 31 december wanneer de schepen naar het Noordzeekanaal varen met feestende passagiers die elkaar een gelukkig nieuwjaar toewensen. Wat lijkt het alweer lang geleden.

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.