Premium

Basketballer Jeremy Sodusta wil met Akrides nog steeds promoveren naar promotieklasse, ’die doelstelling staat nog steeds’

1/2
IJmuiden

Hij mist het basketballen en de bijbehorende sociale contacten enorm, Jeremy Sodusta. De 26-jarige spelverdeler van het IJmuidense Akrides hoopt dan ook vurig dat de competitie nog uitgespeeld kan worden. „Maar ik acht de kans dat dit gebeurt minimaal.”

Wat doe jij zoal gedurende de dag?

„Gewoon, werken. Nou ja, gewoon. Ik ben sinds vijf jaar fysiotherapeut, zzp’er in een praktijk in Castricum. Er is in deze rare tijd genoeg te doen. We zijn nu vooral druk met videobellen en telefoneren met cliënten. Er is ook een sportschool verbonden aan de praktijk. Maar die is vanwege corona gesloten. Minimaal anderhalve meter afstand bij fysiek contact met cliënten hoeft niet per se, want ik werk in de zorg, hè. Waarbij ik uiteraard wel zorgvuldig te werk ga. En o ja, af en toe lees ik een boek.”

Wat merk jij van het virus in je naaste omgeving?

„Voor zover mij bekend is in mijn familie niemand besmet. Zelf ben ik er vrij rustig onder. Geen mens weet hoe het precies zal verlopen. Met mijn vriendin Daniëlle, die ook in de zorg werkt en met wie ik samenwoon in Cruquis, praat ik er natuurlijk over. We kijken er nuchter naar. Als één van ons besmet raakt, gaan we samen in quarantaine. Zo simpel is het. Ik denk wel dat het allemaal nog een tijd gaat duren. In China lijkt een kentering te zijn, maar wij lopen in Nederland drie maanden op hen achter.”

Hoe blijf jij fit?

„Zoals gezegd, de sportschool bij mijn werk is dicht. Daar mag ook door mij niet getraind worden, wat ik normaal wel vaak doe. Ik ga nu regelmatig, vrijwel iedere dag, naar buiten om te hardlopen en oefeningen te doen. En thuis heb ik de nodige gewichten liggen waarmee ik aan de slag kan gaan.”

Je mist wel het basketballen?

„Ik ben gek op deze sport. Hoe gek? Een voorbeeld om dat te illustreren. Een tijd geleden besloot ik met basketbal te stoppen. Want ik was bezig met een master, terwijl ik ook werkte. Beetje druk, dus. Een break van drie jaar had ik gepland. Als alternatief deed ik aan kickboksen en golfde ik. Al na drie maanden begon het te kriebelen en heb ik alsnog naar een andere oplossing gezocht. Dat lukte, en ik ging weer lekker basketballen. Daniëlle vond het prima, want ik werd in die drie maanden steeds chagrijniger.”

Heb je regelmatig contact met je medespelers?

„Dat is op dit moment minimaal. Zo gaat dat gewoon en een periode zoals nu. Is ook prima. Eigenlijk heb ik het meest contact met onze coach, Mark Hooiveld. Maar wie weet wordt het met de anderen de komende tijd weer wat intensiever.”

Jullie kunnen dit seizoen kampioen worden. Leeft dat nog?

„Kampioen worden c.q. promoveren naar de promotiedivisie is een harde doelstelling die wij als ploeg hebben neergelegd. Na een jaar OG ben ik ook teruggekomen bij Akrides, waar ik eerder al zes jaar speelde, om dat te bewerkstelligen. Die doelstelling staat nog steeds. Maar inderdaad, het is twijfelachtig of die mooie afsluiting er komt. Lukt het niet, dan voelt dat alsof ik in een restaurant aanschuif voor een smaakvol driegangenmenu en de derde gang komt maar niet op tafel.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.