Premium

Commentaar: Burgerrechten in rook op: vrijheidsbeperkende maatregelen zowel verdedigbaar als eng

Commentaar: Burgerrechten in rook op: vrijheidsbeperkende maatregelen zowel verdedigbaar als eng

In tijden van crisis lijken sommige voorheen belangrijke dingen heel klein, irrelevant zelfs. Een nu-even-niet-gedachte maakt zich van velen meester bij het horen van stikstof of PFAS. Wat te denken van het ’saaie’ staatsrecht?

In ’normale’ tijden is dat laatste begrip al iets om van te gapen, laat staan wanneer de wereld zich bevindt in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch is het een onderwerp dat meer aandacht behoeft. Het is zelfs gevaarlijk als het onderbelicht blijft. Het gaat om burgerrechten waarvoor eeuwenlang is gevochten.

Verdedigbaar en eng

De afgelopen weken kiepten we de verworven vrijheden zo overboord. Mét reden. Er wordt gevochten tegen een levensgevaarlijk virus. De vrijheidsbeperkende maatregelen zijn zowel verdedigbaar als eng. „Het virus verspreidt zichzelf niet, dat doen mensen”, zei minister De Jonge tijdens de aankondiging van zware maatregelen. Op dezelfde manier beredeneerde historicus René Schlott in Duitse media het afnemen van burgerrechten: „Dat doet het virus niet, dat doen wijzelf.”

Het gaat niet om pietluttige zaken. Er kan nauwelijks meer worden gewerkt, geleerd en gerecreëerd. Normaal leven wordt onmogelijk gemaakt en de staat is almachtig. Zo’n situatie is lastig terug te draaien, weet de Duitse historicus.

Het vol de baas

In wat voor Nederland worden we wakker als corona is verslagen? Dat is de vraag. Het beste dat kan gebeuren is dat Nederlanders na de crisis ’wakker worden’ en met dezelfde vereende krachten waarmee nu het onheil wordt bestreden, de vrijheden weer terugpakken. Het volk zal dan weer de baas zijn en de staat zijn dienaar.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.