Premium

Twee scenario’s mogelijk richting kampioenschap voor rugbyclub RFC Haarlem

Twee scenario’s mogelijk richting kampioenschap voor rugbyclub RFC Haarlem
Voorzitter Pepijn van Dijk heeft Ethan Robinson (links) en Michael Ioapo naar Schiphol gebracht.
© Foto Marcel Tabbers
Schiphol

Met de rugbycompetitie ’on hold’ had het voor de Nieuw-Zeelanders Michael Ioapo en Ethan Robinson geen nut meer om in Nederland te blijven. Beide ’Kiwi’s’ vlogen daarom afgelopen donderdag terug naar huis. Naar Wellington.

Het zijn voor RFC Haarlem ook vreemde tijden. Met steun van beide spelers leek de club uit Haarlem-Noord hard op weg naar promotie naar de ereklasse. Het hoogste niveau. Voor wat betreft de competitie heeft de nationale rugbybond twee scenario’s bedacht. „In het eerste geval gaan we begin mei door met de competitie. Als dit niet mogelijk is, is de stand van dit moment de eindstand in dit seizoen en zijn we kampioen. Op 10 april wordt er definitief een besluit genomen. Laten we hopen dat we nog mogen spelen. Zonder een kampioenswedstrijd voelt het raar om feest te vieren. Ik ben blij dat de bond al zo snel een uitspraak heeft gedaan. Wat betreft Mike en Ethan wilden we voorkomen dat ze bij een complete lockdown vast komen te zitten in Nederland. Zonder hun familie”, legt Pepijn van Dijk, voorzitter van RFC, uit in de vertrekhal van Schiphol.

Naast elkaar

Beide spelers, als prop (Mike) en hooker (Ethan) flink uit de kluiten gewassen, hebben inmiddels hun instapkaarten. „We zitten naast elkaar. Ik weet niet wie de derde is op ons rijtje, maar ik hoop dat de stoelen groot genoeg zijn”, grapt ’Big Mike’. „Het was voor ons ook een dilemma, maar als je de situatie in Italië, Frankrijk en Spanje onder ogen ziet kan een scenario zijn dat het hier ook gaat gebeuren. We hadden het graag anders gezien.” Robinson vult aan. „Als er geen corona was geweest hadden we op 9 april kampioen geworden, was er ruimte voor een feest geweest en zou de missie van RFC zijn behaald. Volgend jaar spelen op het hoogste niveau.”

Scenario’s zijn er genoeg over de afloop van de competitie. Van Dijk weet een ding zeker: „Er zijn bij iedere versie winnaars en verliezers. Wat ons betreft had het het toppunt geweest na jarenlange opbouw. Super zuur, maar we moeten het besluit respecteren en serieus nemen. Daarom zijn ook alle bierleidingen in het clubhuis doorgespoeld en alle andere hygiënemaatregelen genomen. We gaan niet meer bij elkaar komen. Ook niet in klein comité.”

Los van de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus hebben beide mannen een ’werkvergunning’ voor dit jaar. „We hopen dat ze nog terugkomen. Niks liever dan dat. Maar we hebben ook een werkvergunning voor een jaar.” Na wat ’elleboogtikken’ stappen de mannen richting douane.

Het vertrek van beide spelers was voor Van Dijk niet de eerste beslissing die hij moest nemen in verband met corona. „Op 1 april bestaat de club 40 jaar. Met Pasen zou een groot toernooi zijn voor de jeugdteams. Ook die festiviteiten zijn natuurlijk afgelast. Er zouden ongeveer vierhonderd spelers komen. Er was ook een ’captainsdinner’ georganiseerd en een grote feestavond. Het is de nieuwe realiteit waar we in leven.”

Voorlopig blijft de selectie van RFC verder intact. „Liam Brice is een Australische flanker. Hij heeft een verblijfsvergunning tot half augustus en werkt bij INTOS in de Waarderpolder. Mochten we in mei gaan spelen dan zijn Mike en Ethan nog ruim op tijd terug. Ook voor het kampioensfeest.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen