Premium

Gymleraren zetten leerlingen thuis in beweging: les met wc-rollen [video]

Gymleraren zetten leerlingen thuis in beweging: les met wc-rollen [video]
Aerdenhout

„Jaja! Challenge één en twee volbracht”, roept een leerling van gymleraar Sam van Opbergen. Via Instagram stuurde hij de leraar een video waarop hij de trap-challenge uitvoert.

(Video: wc-rollenchallenge)

,,Kijk dit is een leerling die de naam-challenge doet”, vertel Van Opbergen al wijzend naar een andere video op zijn telefoon. De leraar werkt bij het Montessori College in Aerdenhout.

Dat de school dicht ging, zag hij vorige week niet aankomen. ,,Leraren zeiden vrijdag nog gewoon tot maandag tegen elkaar.” Na het weekend moesten de leraren creatief aan de slag om onderwijs te kunnen geven. Gymleraren zoals Van Opbergen al helemaal.

Uitproberen

Want een gymles vanuit huis, hoe werkt dat? ,,Het is een beetje uitproberen”, vertelt Van Opbergen. ,,Het is allemaal voor het eerst, dus er bestaat niet een bewezen concept dat werkt.”

Gymleraren zetten leerlingen thuis in beweging: les met wc-rollen [video]
Gymdocent Sam van Opbergen doet de wc-rollen challenge. Vriendin Kristy Nagtegaal filmt.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Zijn doel is om zijn leerlingen komende tijd een beetje in beweging te houden.

Zo biedt de gymleraar al drie challenges, ofwel sport uitdagingen, online aan voor zijn leerlingen. Bijvoorbeeld de naam-challenge, waarbij leerlingen hun eigen naam in sportoefeningen moeten ‘spellen’.

Zo moet Van Opbergen om Sam te spellen twintig bicycle crunches, tien normale crunches en twintig high knees doen. Leerlingen met een langere naam hebben pech, of juist geluk, het is maar hoe je het bekijkt.

Daarop volgde de wc-rollenchallenge. Voor de camera verplaatst Van Opbergen in plank houding wc-rollen van de ene stapel naar de andere. De wc-rollen zijn in video’s op sociale media een terugkerend fenomeen. Na de wc-rollenhamsterrage heeft iedereen immers rollen in overvloed. En tijd.

Coline Elbertsen van Team Sportservice vertelt dat de aangesloten buurtsportcoaches en sportdocenten daar ook druk bezig zijn met het verzorgen van online lessen. ,,Er staan al video’s van circuits, boeken estafettes en wc-rol hooghouden online”, zegt Elbertsen.

Instagram

De gymsectie van Het Schoter geeft komende weken ook gymlessen online. Woensdagochtend was de eerste aerobicsles van een wekelijkse reeks. De les was live te volgen op Instagram.

,,We wilden een spetterende aftrap op muziek en in stijl van Heel Holland in Beweging”, vertelt gymlerares Fabienne Kerkhoff. Leerlingen kunnen komende weken filmpjes van zichzelf opsturen onder vernoeming van #HetSchoterInBeweging.

De zwemlessen van Kras Sport verplaatsen zich komende weken van het zwembad naar de woonkamer. Elke week worden lessen met verschillende thema’s op Youtube geplaatst, vertelt mede-eigenaar Laura van Laar. Zij heeft de leiding over de ABC-zwemlessen.

Ademhalingcontrole

Deze week is het thema ademhalingcontrole. ,,De beginnende kinderen kunnen oefenen in bad, of met een emmer water onder de douche. We laten in de video zien hoe ze hun gezicht in het water moeten dompelen om vervolgens uit te ademen”, vertelt Van Laar.

Volgende weken laat ze de kinderen zwemslagen oefenen. Liggend op de grond van de woonkamer de borstcrawl of rugcrawl oefenen. ,,Zo deden ze dat vroeger ook altijd: eerst op het droge, daarna pas in het water.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.