Landingsbanen Schiphol worden geen parkeerplaatsen

Landingsbanen Schiphol worden geen parkeerplaatsen
De Polderbaan als parkeerplaats in 2014.
© frans van den berg
Schiphol

De landingsbanen op Schiphol worden de komende maanden niet ingezet als parkeerplaatsen voor vliegtuigen.

Met die mededeling wil de luchthaven geruchten de kop in drukken dat de Polderbaan volgende week wordt ingezet als stallingsplek voor tientallen vliegtuigen. In 2014 was dat wel het geval toen tientallen wereldleiders naar Den Haag kwamen voor een nucleaire top. Aansluitend aan die bijeenkomst ging de Polderbaan buiten gebruik voor groot onderhoud.

„Nu is dat niet aan de orde. We houden natuurlijk alle opties open, maar volgens onze planning kunnen we alle toestellen gewoon aan de gates, op het platform, de opstelplaatsen en op Oost plaatsen”, laat de woordvoerder weten.

De Polderbaan en Kaagbaan blijven ook de komende tijd de preferente banen voor overdag en de nacht voor de resterende passagiers- en vrachttoestellen. Omwonenden waren bang dat bij gebruik van de Polderbaan als stalling, dat dan de Zwanenburgbaan steeds zou worden ingezet.

Pieren

Schiphol heeft genoeg stallingsruimte omdat vijf van de zeven pieren dichtgaan: goed voor 49 toestellen. Daarnaast is nog er al het platform waar nu ook de kleinere toestellen van KLM Cityhopper staan.

Landingsbanen Schiphol worden geen parkeerplaatsen

De parkeerplekken voor toestellen zijn nodig omdat KLM verwacht dat de komende maanden misschien wel tot negentig procent minder wordt gevlogen als gevolg van de coronacrisis. KLM heeft 172 toestellen. Maar de vier vrachttoestellen krijgen het de komende tijd extra druk. Daarnaast zijn er juist weer zes jumbo’s die naar de sloop gaan.

Transavia

Daarnaast moet de vloot van Transavia worden gestald. Daar gaat het om tachtig vliegtuigen, waarvan een deel ook op Rotterdam en Eindhoven wordt geplaatst. Easyjet parkeert vooralsnog geen vliegtuigen op Schiphol. Corendon en TUI onderhandelen nog met luchthavens. Vooralsnog worden geen toestellen van andere maatschappijen verwacht. Buitenlandse maatschappijen mogen wel toestellen neerzetten op andere luchthavens in Nederland. Indien de nood heel hoog wordt, dan volgens het ministerie ook nog militaire luchthavens worden benut.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.