Premium

Ilmar Hansen is dj Sub Sonik uit Velserbroek: ’Eerst draaide ik in het dorp, nu draai ik voor tienduizend man’ [video]

Ilmar Hansen is dj Sub Sonik uit Velserbroek: ’Eerst draaide ik in het dorp, nu draai ik voor tienduizend man’ [video]
Velserbroek

Soms gelooft de 26-jarige Ilmar Hansen alias dj Sub Sonik het nog niet helemaal. „Eerst stond ik gewoon in Velserbroek te draaien. Nu sta ik voor tienduizend man of meer.”

De hardstyle-dj heeft een paar dagen geleden zijn tweede album ’Kings never die’ uitgebracht. Zijn shows voor deze en volgende maand zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. „Gelukkig heb ik een beetje geld gespaard.”

Uniek

De naam Ilmar is Fins, maar hij is honderd procent Nederlands. „Mijn oma had een broer die Ilmar heette. Hij is jong overleden. Mijn moeder heeft me naar hem vernoemd. Het is een unieke naam.” Net zoals zijn pseudoniem Sub Sonik.

„Ik wilde iets unieks hebben. Als je bijvoorbeeld Tiësto intypt op Google, dan vind je hem. Dat wilde ik ook. Dus ben ik in muziekgenres op zoek gegaan naar namen en hier kwam ik op uit. Als je Sub Sonik zoekt, dan ben ik de eerste die je vindt”, vertelt de dj, die in 2017 zijn eerste album ’Strike one’ uitbracht.

Hij was een jaar of veertien toen hij met zijn vrienden regelmatig bij het Westbroekplas te vinden was. Daar, met uitzicht op Villa Westend, hoorde hij voor het eerst de muziek die zijn leven voorgoed zou veranderen. „Het gaf me gelijk een speciaal gevoel. Ik kende R&B, hiphop en house, maar dit gaf een gevoel dat ik moeilijk uit kan leggen. Het is stoer, maar brengt ook saamhorigheid. Het is muziek met een beetje ballen.”

Risico

Dat past wel bij Ilmar. „Ik ben ook zo. Ik vind het leuk om een risico te nemen. Een album is ook een risico. Met deze cd wilde ik meer mezelf laten horen: hoe ik me voel en hoe ik over dingen denk. Sommige nummers zijn daardoor heel gevoelig, anderen zijn juist heel hard.”

Ilmar Hansen is dj Sub Sonik uit Velserbroek: ’Eerst draaide ik in het dorp, nu draai ik voor tienduizend man’ [video]
Ilmar Hansen alias dj Sub Sonik staat dit jaar voor het eerst op Dance Valley. ,,Als jongetje klom ik daar stiekem over het hek, grappig om daar nu als artiest te staan.’’
© Foto PR

Op het album staan zestien tracks, meestal in combinatie met een zanger(es). „Er waren meer tracks, maar die voelde ik niet. Het moest ook een beetje passen in het thema van ’Kings never die’.” Die titeltrack gaat over dat een koning sterft, maar nooit vergeten wordt. „Ik vind dat een heel vet thema. Het klinkt raar, maar stel dat ik ooit weg ga.”

Er valt een korte stilte. „Nu met corona komt dat wel dichtbij. Maar het nummer is een legacy, een nalatenschap, van wat ik op aarde heb gezet. Zodat mensen mij herinneren aan de muziek en wat ik allemaal gedaan heb.”

Clubs en festivals

Voor een twintiger heeft Ilmar al vrij veel op zijn naam staan. Zo begon hij zes jaar geleden professioneel met draaien en muziek maken. In dat eerste jaar stond hij in de Brabanthallen. Later volgde de Ziggo Dome. In bijna alle Europese landen heeft hij in clubs en op festivals gedraaid. Daarbuiten stond hij in Australië en Chili.

Hij draaide op grote evenementen zoals Supremacy, Defqon 1 en Masters of Hardcore gedraaid. Zijn tweede album lanceerde hij in het Sportpaleis in Antwerpen. Voorlopig ook zijn laatste optreden. „Hopelijk kan ik in juni of juli weer optreden, maar voor nu ziet het er niet rooskleurig uit.”

Dakraam

Dit jaar draait hij in augustus op Dance Valley. Een droom die uitkomt. „Eindelijk sta ik op het hardstyle-podium. Ik kan het festival vanuit mijn dakraam zien. Als jongetje liep ik daar altijd rond. Stiekem klom ik dan over het hek. Grappig dat ik daar nu als artiest mag staan.”

De muziek van Sub Sonik is op Spotify te horen. „Zeker in een tijd als deze kan het mensen helpen om met opgeheven hoofd verder te gaan. En iedereen zit thuis, mensen hebben niet zoveel te doen, dan kan je lekker muziek luisteren.”

Ilmar vult zijn dagen ook vanuit huis. „Ik ga elke dag wandelen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.