Chipshol verkoopt gronden bij Badhoevedorp aan Schiphol en Volker Wessel

Directeur Peter Poot.

Directeur Peter Poot.

Frans van den Berg
Schiphol

Gebiedsontwikkelaar Chipshol verkoopt haar gehele ‘Airport City’grondpositie aan de luchthaven. De transactie betreft bijna 850.000 m2 grond in een gebied ten noorden van Schiphol bij Badhoevedorp.

De gronden zijn vrijdag al overgedragen. Chipshol wil niet kwijt hoeveel Schiphol daarvoor heeft betaald. Schiphol Real Estate zegt de grond samen met bouwbedrijf Volker Wessel te hebben aangekocht. ,,Een groot deel van de aangekochte gronden zal worden aangewend voor verbetering van de bereikbaarheid van Schiphol. Mocht hierover een positief besluit worden genomen, dan zijn de gronden mogelijk ook nodig voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn. Voor een ander deel van het gebied slaan VolkerWessels en Schiphol Real Estate de handen ineen om een stedelijk landschap met commercieel vastgoed te ontwikkelen.’’

Poot

De verkoop door Chipshol past in de strategie om de grondposities zoveel mogelijk te verkopen nu gebiedsontwikkeling niet meer lukt. Eerder verkocht Chipshol alle grondposities, ter grootte van 350.000 m2, ten zuiden van de luchthaven bij Schiphol-Rijk.

De gronden waren indertijd aangekocht door Chipshol-oprichter Jan Poot. Hij droomde van een Airport-City bij Badhoevedorp. Maar uitvoering mislukte daar keer op keer. Alleen op Schiphol-Rijk wist Chipshol een eigen bedrijvenpark uit de grond te stampen.

De plannen bij Badhoevedorp werden bovendien gedwarsboomd omdat een deel van de gronden weer in handen viel van Schiphol en de omgelegde A9 dwars door het gebied kwam te liggen.

Aanbod

Tot verrassing van de huidige Chipshol directeur Peter Poot, zijn vader is inmiddels overleden, kwam Schiphol op 14 februari opeens met een aantrekkelijk bod. ,,In de verkoop is inbegrepen de door de rechtbank toegewezen schadeclaim tegen de gemeente Haarlemmermeer. Ik ben verheugd dat deze deal zo snel is afgerond, hetgeen mede te danken is aan de constructieve opstelling van Schiphol Real Estate. De transactie is een belangrijke stap om ook een oplossing te vinden voor onze gewonnen schadeclaim inzake het bouwverbod op het Groenenbergterrein’’, aldus Peter Poot.

Momenteel lopen nog twee schadeclaims, waaronder dus ook tegen Schiphol. Chipshol sluit niet uit dat voor de nog lopende claims een regeling kan worden getroffen. Financiële details over de transactie met Schiphol worden niet bekendgemaakt. Levering en betaling hebben afgelopen vrijdag plaatsgevonden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.