Schiphol vervoert helft minder reizigers wegens uitbraak corona

Schiphol vervoert helft minder reizigers wegens uitbraak corona
SCHIPHOL

Schiphol, maar ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport vervoeren de helft minder passagiers dan normaal vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ze bereiden zich voor op een verdere daling van het aantal passagiers. Dat laten de luchthavens dinsdag weten in een gezamenlijke verklaring.

Schiphol vervoert de laatste dagen 50 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar en verwerkt 20 procent minder vliegtuigen die opstijgen en landen. Rotterdam The Hague Airport ervaart een vergelijkbare terugloop van de passagiersaantallen.

Normaal gesproken rond deze tijd zouden er per dag zo'n vijftig vliegtuigen opstijgen vanuit Eindhoven Airport. Nu vertrekken er nog geen dertig. Volgens een woordvoerder komen er vooral veel mensen terug van hun vakantiebestemming. Omgekeerd gaan er weinig mensen nu met het vliegtuig op vakantie.

De luchthavens bereiden zich voor op een verdere terugloop van de passagiersaantallen, maar zeggen in elk scenario open te blijven. Daardoor kunnen passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken worden verwerkt. Dat geldt ook voor vrachtvluchten, repatriëringsvluchten, vliegtuigen die uitwijken en vluchten van hulpdiensten. De luchthavens werken ook aan plannen om vliegtuigen te parkeren die aan de grond blijven.

Groningen Airport Eelde heeft het in het winterseizoen sowieso niet zo druk met commerciële vluchten. Daarvan zijn er deze week drie geannuleerd. Deze week staat alleen vrijdag een vlucht op de planning, met reizigers van TUI die terugkeren uit Gran Canaria.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.