Uitstel EK zorgt dat 'zenuwcentrum' in Haarlemmermeer leeg blijft

VIJFHUIZEN

Het evenementencomplex Expo Haarlemmermeer zou de komende maanden worden omgebouwd tot hét zenuwcentrum van het EK voetbal, maar het glazen gebouw in het dorpje Vijfhuizen blijft nu leeg.

De Europese federatie UEFA heeft het EK met een jaar uitgesteld. "Dit gaat heel grote impact hebben op Expo Haarlemmermeer. Hoe groot, dat is nog afwachten", aldus een woordvoerster.

Het complex in de polder vlakbij Schiphol zou komende zomer tijdens het EK het International Broadcast Centre (IBC) huisvesten. Alle tv-signalen vanuit de twaalf EK-stadions verspreid over Europa, waaronder dat in Amsterdam, komen hier samen en worden vanuit het IBC weer verzonden naar alle uitzendgerechtigden over de hele wereld. Het IBC wordt naast de twaalf stadions gezien als dertiende 'venue' van het EK.

De voorbereidingen voor de komst van alle tv-stations waren al bezig, al is ook de Expo momenteel dicht voor bezoekers vanwege het coronavirus. "We zullen in gesprek gaan met de UEFA om te horen wat de gevolgen zijn, ook financieel", zegt de woordvoerster. Het complex was gedurende vier maanden vrijwel volledig gereserveerd voor het EK, met 1500 stafleden die daar zouden gaan werken. Tijdens het toernooi zou het 24 uur per dag operationeel zijn, om tv-uitzendingen over de hele wereld mogelijk te maken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.