Burgemeester van Velsen waarschuwt grote rondzwervende groepen jongeren [video]

Velsen

De sluiting van de middelbare scholen vanwege corona zorgt voor grote groepen rondzwervende jongeren door de gemeente Velsen. Dat is niet de bedoeling, waarschuwt burgemeester Frank Dales.

In de gemeente zijn al groepen gesignaleerd van tussen de vijftien en twintig jongeren. Scholen zijn sinds maandag dicht en nog bezig met het opzetten van onderwijs op afstand.

In een filmpje waarschuwt de burgemeester de jongeren. Dales vindt het prima dat de jongeren de straat op gaan om buiten te spelen. ,,Dat is hartstikke gezond.’’ Maar niet in grote groepen.

,,Dat is juist de reden dat de scholen zijn gesloten’’, zegt hij. ,,Ga nou niet bij elkaar staan in grote groepen, want anders loop je hetzelfde risico als in het klaslokaal.’’ Of de burgemeester het samenscholen kan bestraffen, is nog niet duidelijk.

Ondertussen zijn de scholen, kinderopvangorganisaties en gemeenten bezig met het opzetten van (gratis) noodopvang voor van kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep hebben. Zij zijn nodig om het virus te bestrijden en hoeven niet op de kinderen te passen.

In Velsen en Beverwijk heeft de stichting Welzijn de opvang op zich genomen. In Heemskerk is dat Welschap. En in Castricum en Uitgeest zijn dat Forte, Blosse en Kindergarten.

Inmiddels is duidelijk dat het Rijk en gemeenten de voorwaarden voor de noodopvang iets versoepeld hebben. Ook als maar een ouder werkzaam is in een cruciaal beroep, kan er in uiterste gevallen een beroep worden gedaan op de noodopvang.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.