KLM vraagt werktijdverkorting aan voor alle personeelsleden en schrapt 2000 banen [video]

Schiphol

KLM heeft werktijdverkorting aangevraagd voor alle 33.000 personeelsleden. Daarnaast wordt de winstdelingsregeling uitgesteld. Het mes gaat in het aantal uitzendkrachten en tijdelijke contracten worden niet verlengd. Het personeelsbestand daalt zo met 1500 tot 2000 mensen.

Dat heeft KLM vrijdagavond aan de vakbonden laten weten. Nu het ene na het andere land door het coronavirus de grenzen sluit en toestellen straks aan de grond staan, zet KLM alle zeilen bij om het hoofd boven water te houden. Vrijdag kondigde KLM ook aan dat de laatste zes Boeings 747’s al eind deze maand naar de sloper gaan in plaats van volgend jaar.

Michiel Wallaard, onderhandelaar van CNV Vakmensen: „We hebben begrip voor de uitzonderlijk moeilijke situatie waarin het bedrijf nu verkeert. Dat gaat de KLM’ers erg aan het hart. Tegelijkertijd zijn het ingrijpende voorstellen waar KLM nu mee komt. We gaan hierover met onze leden in gesprek.”

Werktijdverkorting

KLM wil voor alle werknemers werktijdverkorting aanvragen voor 30% van de contracturen. Over die WTV-uren krijgen werknemers een WW-uitkering van 70%. Het negatieve verschil tussen het oorspronkelijke salaris enerzijds en het salaris plus de WW-uitkering in deeltijd wil KLM vooralsnog niet volledig aanvullen.

Wallaard: „Het komt er dus op neer dat in de periode van werktijdverkorting een stevig offer van de mensen wordt gevraagd. Terwijl we nog niet weten hoe lang deze crisis en de periode van werktijdverkorting gaat duren.”

Naast het voorstel rond werktijdverkorting (waar vakbonden overigens geen vetorecht op hebben) heeft KLM voorgesteld om de cao open te breken en de winstuitkering over 2019 van de KLM’ers uit te stellen.

Wallaard: „Wij willen ook duidelijke garanties van KLM, haar kredietverstrekkers en desnoods de overheid, dat de werkgelegenheid hiermee overeind blijft. En dat de winstuitkering dan wèl wordt uitgekeerd. Want uitstel mag geen afstel worden.”

In een video licht KLM-directeur Pieter Elbers de maatregelen toe. Met minder kosten, minder uitzendkrachten, uitstellen van investeringen en andere maatregelen hoopt Elbers te voorkomen dat gedwongen ontslagen nodig zijn.

Het aantal vluchten neemt deze maand met twintig procent af en volgende maand wordt dat dertig procent of meer. ,,Maar het is allemaal onvoorspelbaar. We zijn nog lang niet op de bodem van deze ellende.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.