’Coronastress’ in Israël drukt stempel op vakantie Haarlemse journalist: ’Elke dag checken we onze temperatuur’

Inwoners die vanwege het coronavirus in quarantaine zaten, arriveerden begin maart om te stemmen in een speciale tent in het Israëlische Haifa.
© Archieffoto: AP
Tel Aviv

‘Corona Corona’, roept een automobilist grappend die langs ons uitgestorven terras in de hippe wijk Jaffa rijdt. Op de lege ontbijttafeltjes staan grote flessen desinfectiegel. De verzegeling zit er nog op.

Voor de restauranthouder is de huidige situatie alles behalve een grap. ‘No people’, verzucht hij verslagen. Normaal puilt de stad rond het Poerimfeest (een soort carnaval ter ere van koningin Esther) uit z’n voegen.

Israël gaat hermetisch op slot. Vanaf donderdag moeten alle reizigers die het land in willen veertien dagen in quarantaine. Toeristen die al in het land zijn, mogen hun vakantie nog wel afmaken, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Israëlische coronastress heeft de vakantie van mij en vriendin Anna behoorlijk onder druk gezet. Elke dag checken we het nieuws en meten onze temperatuur. Het is namelijk verboden om met koorts naar buiten te gaan.

Feesten zit er ook niet in. Toeristen mogen namelijk niet naar bijeenkomsten met meer dan honderd man. Tijdens dé Poerimfeestnacht van afgelopen maandag stonden we sneu we vanaf een afstandje naar de feestgangers te kijken. Kregen we toch nog iets mee van de sfeer.

Virginia Groenendijk werkt bij het Noordhollands Dagblad en woont in Haarlem.

Virginia Groenendijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.