Documentaire De slag om het vrouwenhart van Hella de Jonge in Philharmonie

Van een verslaggever
Haarlem

Op Internationale Vrouwendag wordt zondagmiddag om 14.30 uur in de Philharmonie de documentaire De slag om het vrouwenhart van Hella de Jonge vertoond.

Tot nu toe werd aangenomen dat een hartinfarct vooral een mannenzaak was, maar dagelijks sterven er 57 vrouwen aan hartfalen, dat zijn er meer dan mannen. Vrouwen blijken totaal andere klachten te hebben. Door de klachten van de vrouw eerder serieus te nemen kan dat sterftecijfer omlaag.

Steeds vaker komt uit onderzoek naar voren dat de zorg voor vrouwen in de toekomst anders benaderd zal moeten worden. De meeste medicijnen zijn op jonge blanke mannen getest omdat zij een stabiele onderzoeksgroep vormen.

Met terugwerkende kracht blijkt dat de dosis van de voorgeschreven medicijnen soms gehalveerd had kunnen worden, omdat de bijwerkingen de effectiviteit overtreffen.

In De slag om het vrouwenhart komen diverse ervaringsdeskundigen aan het woord.

Er is een nagesprek met de cardiologen Janneke Wittekoek en Raymond Tukkie van het Spaarne Gasthuis en Hella de Jonge. Zij staan ook open voor vragen uit de zaal. Freek de Jonge is gespreksleider.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.