Premium

Vizier op topklasse bij ’vrouwending’ DSS; Geneviève Maartens was lekker op dreef bij Haarlemse voetbalsters

Vizier op topklasse bij ’vrouwending’ DSS; Geneviève Maartens was lekker op dreef bij Haarlemse voetbalsters
Geneviève Maartens: ,,Mijn voetbal-ambities liggen puur bij DSS.”
© Foto Ronald Steinmetz
Haarlem

De vrouwen van hoofdklasser DSS zijn nog altijd op koers om de gedroomde doorstoot te maken naar de topklasse. Afgelopen zaterdag werd de lastige uitwedstrijd tegen Berkel gewonnen. Aanvalster Geneviève Maartens had met drie goals een groot aandeel in de 3-5 zege.

„Geen wereldgoals, maar stuk voor stuk belangrijke doelpunten”, typeert de 19-jarige Maartens haar twee gelijkmakers en de 3-5 die de partij definitief in het slot gooide. De speelster die over beide flanken zwerft heeft een voornaam die niet bij iedereen even makkelijk uit de mond rolt. Zeker niet op een voetbalveld. Tegen de tijd dat de coach of een medespeelster de naam Geneviève foutloos heeft uitgesproken, is er zoveel tijd verstreken dat de boodschap er al lang niet meer toe doet. Dus kiezen ze bij DSS voor ’Gène’. „Eigenlijk noemt iedereen mij zo”, erkent Maartens. „Alleen bij paspoortcontroles heet ik Geneviève.”

De Haarlemse student aan het CIOS is op voetbalgebied een laatbloeier. Gène was al elf toen ze definitief besefte dat voetbal haar ding was en zich bij DSS meldde. „Ik voetbalde al jaren na schooltijd met een groepje jongens op het veld van DSK. Er was één ander meisje bij, maar die keek alleen maar.”

Ook haar stap bij DSS naar een selectieteam was aan de late kant. Pa op haar veertiende werden haar kwaliteiten opgemerkt en kon er op een hoger niveau worden gespeeld. „Daardoor heb ik in mijn eerste jaren bij DSS uitsluitend met meisjes gevoetbald. Achteraf gezien is dat jammer. Maar ik was nu eenmaal niet iemand die naar voren stapte en zei ’hier ben ik.”

Inmiddels is de bloedsnelle en conditioneel sterke Geneviève al voor het tweede seizoen op rij een vaste waarde in het eerste vrouwenteam van DSS. Als Maartens over haar toekomst wordt gevraagd, meldt zij dat ze na het CIOS zal kiezen voor de HBO-opleiding ’eventmanagement’. Geen voetbaldromen dus die haar over de landsgrenzen zouden brengen. „Mijn voetbal-ambities liggen puur bij DSS”, legt Gène uit. „Kijken of we de stap naar de topklasse kunnen maken.”

DSS ligt op promotiekoers. Daarbij is er al een periodetitel behaald en kan het kunststukje altijd nog via de nacompetitie worden gerealiseerd. „Ik denk dat wij ons in de topklasse kunnen handhaven”, zegt Maartens over het telkens stijgende niveau van DSS dat dit seizoen wordt geleid door een vrouw: Marelle Worm. Zij volgde in 2019 Don Koehorst op. „Vooral op het gebied van communicatie merk ik een verschil”, aldus Maartens. „Het is allemaal wat duidelijker naar elkaar toe. Misschien gaat dat makkelijker met ’vrouwen onder elkaar’? Het bevalt mij hoe dan ook prima.”

Doordat de DSS-vrouwen in de hoofdklasse verre uitwedstrijden voor de kiezen krijgen, maken ze regelmatig gebruik van een touringcar. Dit in tegenstelling tot het vlaggenschip bij de mannen. „DSS is inmiddels meer een vrouwending”, raakt Maartens ongetwijfeld een paar schenen. „De mannen spelen in de vierde klasse, toch? Daar ligt alles om de hoek. Wij moeten naar Heerenveen, Stiens en Groningen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen