Basketballer Siem Uijtendaal uit Velserbroek jaagt Amerikaanse droom na en hoopt op een plek bij universiteitsploeg

Siem Uijtendaal: ,,Het beeldje dat ik kreeg, heeft al een plek gekregen in een kast in de huiskamer.”
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Velserbroek

Siem Uijtendaal werd vorige week in een bomvol Thalia Theater tijdens het Sportgala 2019 van de gemeente Velsen uitgeroepen tot sportman van dat jaar. Een eervolle prijs voor de 18-jarige basketballer, die met zijn ouders en zus Blanca in Velserbroek woont. „Het was gaaf toen mijn naam op het scherm verscheen. Maar, ik had er wel al rekening mee gehouden dat ik kon winnen.”

Het scheelde overigens maar weinig of Uijtendaal, die als jochie drie jaar bij Akrides speelde en op zijn twaalfde naar Apollo in Amsterdam verkaste, was niet bij de prijsuitreiking aanwezig geweest. Want de shooting-guard van 1,96 meter kreeg in eerste instantie geen toestemming van zijn trainer bij Apollo, waarmee hij in de Dutch Basketball League speelt. „We hadden een overvol programma met belangrijke wedstrijden en hij wilde dat ik op die vrijdag mijn rust pakte. Plotseling draaide hij bij en kreeg ik toch toestemming om naar het gala te gaan. Ik vermoed dat mijn moeder hierin een rol heeft gespeeld.”

Dat Uijtendaal, die bezig is om zijn diploma op het gymnasium te halen, aardig kan ballen is inmiddels ook naar clubs uit de NBA en universiteiten in Amerika overgewaaid. „Via een contactpersoon in Nederland met een groot internationaal netwerk wordt regelmatig informatie over mij die kant op gestuurd. Meestal zijn dat filmpjes met highlights uit wedstrijden. Tussen begin april en eind mei houden coaches daar zich bezig met scouting en wordt duidelijk of er ergens plek voor mij is.”

Hij hoopt op een uitnodiging van een universiteit waar hoogwaardige studies mogelijk zijn en waar op topniveau basketbal gespeeld wordt. „De sport is voor mij veruit het belangrijkste. Het is al sinds mijn jongste jeugd een droom om die weg te gaan bewandelen.” Inmiddels is hij drie keer in de States geweest. „Ik heb een aantal universiteiten, stadions en clubs bezocht en was onder de indruk van de faciliteiten en grootsheid. Nee, ik heb geen voorkeur voor een bepaalde locatie.”

Mocht alles de komende maanden gaan zoals gehoopt, dan pakt Uijtendaal vol vertrouwen het avontuur op aan de andere kant van de oceaan, duizenden kilometers van huis. „Bang dat ik heimwee krijg ben ik niet. Ik weet zeker dat ik het ga redden. Of ik kan koken? Ach, een pasta maken lukt wel. Dat is toevallig ook nog eens mijn lievelingseten, dus dat komt goed uit.”

Ondertussen geniet hij nog even na van het gala in het Thalia Theater. „Het ingelijste juryrapport komt thuis in de gang te hangen. Het beeldje dat ik kreeg, genaamd ’Lam Gods’, heeft al een plek gekregen in een kast in de huiskamer.”

Meer nieuws uit Sport