Ajax zonder Ziyech naar Getafe

Ajax zonder Ziyech naar Getafe
Quincy Promes in actie op de training. Ajax traint ter voorbereiding op de wedstrijd in de UEFA Europa League tegen Getafe.
© ANP
AMSTERDAM

Ajax staat voor een monsterklus als Getafe donderdagavond op bezoek is voor het tweede duel in de zestiende finales van de Europa League. Zonder een handvol belangrijke spelers moet de kampioen van Nederland een achterstand van 0-2 wegpoetsen om het Europese avontuur in ieder geval met twee duels te verlengen.

Ajax incasseerde vlak voor de return met Getafe een nieuwe dreun. Hakim Ziyech, de spelmaker met de creatieve ingevingen, is er nog niet bij in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA. Hij heeft na de uitwedstrijd van vorige week in de voorstad van Madrid opnieuw last gekregen van een kuitblessure.

Ziyech is niet de eerste speler van Ajax die dit seizoen te snel terugkeert. David Neres leek tijdens de winterstop ook bijna afgerekend te hebben met een knieblessure. De Braziliaan heeft weer zo veel last gekregen, dat hij nog steeds niet met zijn ploeggenoten traint.

De ziekenboeg van Ajax puilt uit de laatste maanden. Voor Joël Veltman, Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad komt het beslissende duel met Getafe eveneens te vroeg. Ook Nicolás Tagliafico ontbreekt. Hij moet een schorsing uitzitten. Quincy Promes zit na drie weken wel weer bij de selectie. "En als je erbij bent, dan kan je ook starten", zei trainer Erik ten Hag.

Ajax heeft een andere inspanningsfysioloog dan in het vorige succesvolle seizoen, maar voor Ten Hag is dat geen reden om al met een beschuldigende vinger naar iemand te wijzen.

Als hem gevraagd wordt naar een oorzaak voor de vele blessures, dan wijst hij vooral op de korte vakantie die zijn spelers hebben gevierd. "Het is een complex van factoren. De natuur laat zich niet dwingen", zei hij op de afsluitende persconferentie voor het duel met Getafe.

Behalve belangrijke spelers mist Ajax ook vorm. Na de uitschakeling in de Champions League vorig december heeft de koploper van de eredivisie nauwelijks meer een goede wedstrijd gespeeld.

"Maar ik geloof niet zo in vorm", zei Ten Hag. "Misschien wel in de vorm van de dag. Wij zullen boven ons zelf moeten uitstijgen en in combinatie met de bekende 'vibe' in ons stadion tijdens Europese wedstrijden moet dat tot iets moois leiden. Met de steun van onze fans moeten we gaan vliegen."

Ajax weet wat het kan verwachten van Getafe. Net als vorige week zullen de Spanjaarden het spel vertragen, hard spelen, provoceren en blessures simuleren. "Wij moeten daar niet in meegaan", waarschuwde Ten Hag. "We moeten dit keer wel ons eigen spel spelen. Als dat lukt, dan heb ik nog steeds vertrouwen in een goed resultaat."

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen