Actie in raadszaal van Zandvoort mag niet baten: F1-karavaan mag over strand Noordvoort

Extinction Rebellion protesteert in de raadszaal tegen een F1-karavaan over het strand.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Een opzienbarend protest van actiegroep Extincion Rebellion dinsdagavond in de Zandvoortse raadszaal heeft niet kunnen verhinderen dat ook Zandvoort de F1-teams van Redbull en Alpha Tauri toestaat om begin mei over het strand van Noordvoort te rijden.

Vorige week gaf het bestuur van Noordwijk al groen licht. Dinsdagmiddag gaf ook B en W Zandvoort aan de benodigde ontheffing te willen verlenen. Een motie van GroenLinks, D66, CDA en PvdA om dat niet te doen, kon ’s avonds op onvoldoende steun rekenen.

Zandvoort verleent de ontheffing wel onder nadrukkelijke voorwaarden. De teams mogen er alleen gebruik van maken als vervoer over de weg of door de lucht echt geen optie blijkt. De route over het strand geldt als ’terugval optie’. Een van de overwegingen om groen licht te geven voor het vervoer over het stuk strand dat sinds vorig jaar als stiltegebied geldt, is dat het om een beperkt aantal auto’s gaat. Zandvoort staat maximaal tien auto’s heen in de ochtend en tien terug in de avond toe. Het gaat daarbij om hybride of elektrische auto’s.

Genoemde teams verblijven tijdens de Dutch Grand Prix in een hotel in Noordwijk. Dat geldt ook voor het team van Mercedes, maar dat heeft geen ontheffing voor een strandrit aangevraagd.

Burgemeester Moolenburgh zag zich dinsdag genoodzaakt de raadsvergadering kort na aanvang voor even te schorsen. Leden van Extincion Rebellion hielden een zogeheten ’die-in’, waarbij ze voor dood op de grond gingen liggen terwijl een verklaring werd voorgelezen. Na de actie werd de vergadering niet meer verstoord.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.