Premium

Verdediger Botman keert terug bij Ajax [video]

Verdediger Botman keert terug bij Ajax [video]
Sven Botman houdt Jerome Sinclair van VVV achter zich.
© foto ANP
Amsterdam

Ajax heeft Sven Botman (20) beloond voor de reuzenstappen die hij op huurbasis bij Heerenveen maakt.

De centrale verdediger stond tot de zomer van 2022 onder contract in Amsterdam en bereikte op hoofdlijnen een akkoord over een nieuwe verbintenis tot medio 2023.

„Ik wilde graag bijtekenen als Ajax een plan met me had en dat bleek er te zijn”, aldus de blije Botman. „Van de zomer keer ik terug, waarna ik in de voorbereiding en gedurende het seizoen als volwaardig lid van de A-selectie een eerlijke kans krijg om me te bewijzen.”

Dat er in zo’n vroeg stadium duidelijkheid is over de nabije voetbaltoekomst van de Badhoevedorper, houdt verband met de concrete interesse die Norwich City in hem toonde.

„Een jaar geleden speelde ik in Jong Ajax en opeens werd ik begeerd door een club uit de Premier League. Dat verbaasde me wel, maar is eens te meer het bewijs hoe snel het in de voetballerij kan gaan”, zegt Botman, die tijdens het wintertrainingskamp van Heerenveen in Spanje werd gebeld door Marc Overmars en na terugkomst in Nederland werd ontboden in de Johan Cruijff Arena.

„Daar bleek dat hij tevreden was over mijn ontwikkeling, veel vertrouwen in me heeft en een potentiële Ajax 1-speler in me ziet”, blikt de Heerenveen-verdediger terug op het gesprek in januari. Na het onderhoud met Overmars wist Botman wat hij wilde en konden zijn zaakwaarnemers Nikkie Bruinenberg en Fulco van Kooperen van Muy Manero met de directeur voetbalzaken in gesprek over de voorwaarden van het verbeterde en verlengde contract.

Droom

„Ooit in de Premier League is een wens en Engeland trekt. Maar als jeugdspeler van Ajax heb je eigenlijk maar één droom: slagen in de Arena. Door mijn tijdelijke vertrek naar Heerenveen leek ik daar verder van verwijderd te raken. Maar door mijn ontwikkeling in de afgelopen acht maanden is dat doel juist dichterbij gekomen.”

En mocht hij zijn kans niet grijpen, dan is er een vangnet. „Daar wil ik niet al te veel over in details treden, omdat ik vól voor een basisplaats wil gaan. Maar er zijn afspraken gemaakt voor het geval dat dit niet mocht lukken. Dan kan ik verder kijken.”

Hij verheugt zich erop Daley Blind als leermeester te krijgen. „Als je ziet hoe hij al anderhalf seizoen bezig is bij Ajax, dan vind ik dat heel bijzonder. De rust aan de bal, zijn inzicht, de crosspass. Alles wat hij doet lijkt zo simpel: prachtig.”

Tot de zomer ligt Botmans focus echter alleen op Heerenveen.

„Ik ben de club dankbaar voor de manier waarop ik ben opgevangen en voor het vertrouwen. Daarom hoop ik Heerenveen samen met mijn ploeggenoten Europees voetbal te kunnen teruggeven. Door ervaring in de eredivisie te mogen opdoen ben ik veel constanter, een stabiele verdediger geworden. Eentje die er niet uitspringt qua voetbaltalent, maar wel geconcentreerd zijn taken uitvoert. Bij Heerenveen ben ik in alle facetten van het verdedigen beter geworden. Er staat gewoon meer druk op dan in Jong Ajax.”

Hoewel Ajax dus zeer is te spreken over de ontwikkeling van Botman, blijft hij kritisch. „De foutjes die er dit seizoen ook waren te zien, wijt ik aan concentratiegebrek en jeugdigheid. Die onoplettendheidjes en verkeerde keuzes moeten eruit. En ik wil meer scoren. Twee treffers is te weinig. Ik heb daar vorig jaar met Matthijs de Ligt veel over gesproken hoe hij dat heeft aangepakt en train sindsdien extra op aanvallend koppen.”

Botman is blij dat het hoge woord eruit is. „Best veel mensen vroegen me al wat ik komend seizoen ga doen. Nu weten ze het: naar Ajax. Dus kan de knop weer volledig om naar SC Heerenveen. Dat verdient die club” , aldus de jeugdinternational.

Meer nieuws uit Ajax

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.