Premium

’DSK is echt geen boksclub’, zegt voetbaltrainer Swen van Kruiselbergen die onlangs bijtekende

’DSK is echt geen boksclub’, zegt voetbaltrainer Swen van Kruiselbergen die onlangs bijtekende
Swen van Kruiselbergen: ,,Iedereen in de selectie heeft mijn manier manier van werken goed opgepakt.”
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Dat je geen dertig jaar aan ervaring hoeft te hebben om als trainer je mannetje te staan, bewijst Swen van Kruiselbergen bij DSK. De pas 25-jarige hoofdtrainer begint komende zomer bij de vierdeklasser zaterdag aan zijn derde seizoen.

Na de nipt verloren thuiswedstrijd tegen koploper VSV zei een speler van de tegenstander tegen Van Kruiselbergen dat het nooit lekker spelen is bij DSK. Maar waar dat vroeger kwam door agressieve spelers met losse handjes, had dat nu te maken met de voetballende kwaliteiten van het team. Een groot compliment voor de trainer en zijn team. ,,Toen ik hier kwam, zei ik: ik wil graag hoofdtrainer worden, maar wel op mijn manier. DSK stond slecht bekend. Daar wilde ik een einde aan maken. Ik wil dat mensen in de krant lezen dat we een leuke club zijn, niet vanwege rottigheid. Het is een voetbalclub, echt geen boksclub. Ik heb er veel tijd ingestoken om dat duidelijk te krijgen. Voor sommige spelers betekende dat dat ik ze niet meer opstelden.”

Het eerste team van DSK is een hechte vriendengroep. ,,Ze voetballen al jaren met elkaar. Het leuke is dat iedereen een andere achtergrond heeft. Van een oud ijzerhandelaar tot een student aan de universiteit.

Flauwekul

De Haarlemmer, in het dagelijks leven docent in het speciaal onderwijs, vraagt serieuze toewijding: ,,Er is bij mij genoeg ruimte voor gezelligheid, maar zodra de jongens aankomen voor de training gaat het over voetbal. Aan flauwekul tijdens de trainingen heb ik een hekel. Ik wil serieus kunnen trainen. Na afloop, als we in de kantine Champions League kijken, dan zijn we weer gezellig een groep vrienden. Dat heeft iedereen goed opgepakt.”

Geweldsincidenten zijn volgens Van Kruiselbergen verleden tijd. ,,Onlangs werden we helemaal van het kastje van de muur getikt door een tegenstander. Dat draaide om toen de tegenstander een rode kaart kreeg. De rode kaart hadden wij goed uitgelokt. Dan zie je dat we een stap hebben gezet, we hebben ons niet laten opfokken.”

Van Kruiselbergen werd trainer omdat hij als voetballer last kreeg van blessures, maar ook omdat hij ervan geniet om resultaat van zijn werk te zien.

Zoals laatst toen hij voor de wedstrijd tegen VSV besloot om 5-3-2 te gaan spelen in plaats van 4-3-3. Uit was namelijk met 7-0 verloren. Voor de training liet hij de selectie een videofragment zien van Ronald Koeman. De bondscoach legt daarin het spelsysteem uit. Het sloeg aan bij de spelers. ,,Iedereen was gebrand op het halen van een resultaat. Uiteindelijk werden we niet beloond voor onze inzet, we verloren met 4-3. Het was wel goed om te zien dat iedereen zo gedreven was. Er was zelfs een speler die zijn verjaardag van vrijdag naar zaterdag verplaatste voor de wedstrijd.”

Een verjaardag voor een wedstrijd is toch sowieso geen goed idee, was daar echt een nieuwe tactiek voor nodig? Van Kruiselbergen ziet de humor er wel van, al geeft ’ie toe dat de mentaliteit van spelers op het laagste standaardniveau soms te wensen overhoudt. ,,Als we op zaterdagochtend een wedstrijdbespreking hebben en er zijn weer paar brakke gasten die eerst drie tosti’s nodig hebben om een beetje levend te worden, dan kan dat weleens lastig zijn. Aan de andere kant hoort het ook bij dit niveau. Bovendien is de opkomst op trainingen hoog. Ik hoor weleens verhalen van andere clubs waar drie jongens komen trainen. Daar hebben wij geen last van.”

DSK is dit jaar een middenmotor. ,,Daar ben ik niet tevreden over, we hadden hoger moeten staan. We hebben de kwaliteit om in de top vijf mee te draaien, helaas zit het een beetje tegen wat betreft blessures. Ik heb zeker de ambitie om mijn trainersdiploma te halen voor hogere niveaus. Bovendien denk ik dat het effect van een trainer na drie seizoenen wel is uitgewerkt. Op een gegeven gaan spelers toch denken van ’daar heb je hem weer’.”

Zover is het voorlopig nog niet. ,,Ik hoop dat we volgend jaar een stap verder kunnen zetten. We hopen ook wat nieuwe spelers te kunnen verwelkomen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.