Premium

Haarlemse socioloog Anita Wesselius debuteert met psychologische roman Ontdaan

Haarlemse socioloog Anita Wesselius debuteert met psychologische roman Ontdaan
Anita Wesselius: ,,Elke gebeurtenis in een leven laat sporen achter. Dat zie je ook in het boek.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Tien jaar lag het idee op de plank. Een boek over een maatschappelijk thema. Een boek dat lezers niet zomaar weg zouden leggen.

Twee jaar geleden kreeg het idee vorm en nu ligt het debuut Ontdaan van de Haarlemse Anita Wesselius (49) in de schappen. Een titel die zowel de gevoelens van de lezer als de hoofdpersoon blootlegt. Over de impact van diepgewortelde trauma’s, de wil tot overleven en het heft in eigen hand nemen.

Geheim

Wesselius is socioloog en heeft haar eigen bedrijf Human Talent Consulting. Daarnaast initieert ze projecten bij ondersteuning voor kanker. Ze groeide op in de Achterhoek, studeerde sociologie in Groningen en woonde in Friesland en Amsterdam. Plaatsen die allemaal terugkomen in haar psychologische roman waar de hoofdpersoon Daniël zijn uiterste best doet om zijn leven zo goed mogelijk op de rit te krijgen én houden. Hij studeert in Groningen waar hij met zijn mooie verstandige vriendin samenwoont op een studentenkamer. Ze sparen voor verre reizen en hebben vertrouwen in de toekomst. Totdat langzaam, maar zeker steeds meer van Daniëls verleden aan de oppervlakte komt. ,,Hij probeert angstvallig zijn verleden als een grote bal onder water te houden. Door verschillende gebeurtenissen komt het ene geheim na het andere boven borrelen en ontdekt hij dat het verleden zoals hij het kent, wordt herschreven. Met alle gevolgen van dien.”

Uitgangspunt

De socioloog die sinds vorig jaar in de Spaarnestad woont, schreef het boek naar aanleiding van krantenartikelen over familiedrama’s. ,,Het einde van het boek was het uitgangspunt. Ik wilde het verhaal achter het verhaal schrijven. Ik vroeg me af of we anders naar een persoon kunnen kijken wanneer we alle feiten kennen.” Ze ziet het boek als een uitnodiging aan de lezer om zich te verplaatsen in mensen die door omstandigheden slechte kaarten in het leven krijgen uitgedeeld. ,,Iedereen probeert iets van zijn leven te maken. Elke gebeurtenis in een leven laat sporen achter. Dat zie je ook in het boek. De vraag die ik mezelf stelde was: Hoe kan er in de samenleving toch compassie ontstaan voor een mens die onacceptabel gedrag vertoont? Wat had in het leven van die mens een verschil kunnen maken, waardoor het leven anders was gelopen?” Daarmee wil ze niet zeggen dat het altijd lukt om een persoon met diepgewortelde trauma’s te helpen. Wel zegt ze dat we als samenleving moeten blijven zoeken naar wat wel en niet werkt voor een getraumatiseerd persoon. Ze pleit daarbij onder andere voor een goede match tussen zorgverlener en cliënt. ,,Als iemand met een trauma de stap neemt om naar een psycholoog te gaan is daar al heel wat aan vooraf gegaan. Als het niet blijkt te klikken, dan denkt de cliënt al snel: zie je wel dit helpt niet. Dat is een gemiste kans.” Wesselius vindt het belangrijk dat de cliënt de ruimte krijgt om een andere passende zorgverlener te zoeken of samen te kijken naar een alternatieve oplossing.

De hoofdpersoon in haar boek leeft vanuit zijn hoofd, vertelt Wesselius. ,,Familiegeheimen zijn zo ontwrichtend. Als je niet meer op je eigen intuïtie kunt vertrouwen omdat het verhaal dat je als waarheid voorgeschoteld krijgt anders is dan jij ervaart. Daarom kan Daniël niet anders dan de gebeurtenissen rationeel benaderen, want hij heeft al vroeg geleerd dat zijn gevoel het bij het verkeerde eind heeft.”

De schrijvende socioloog haalt daarbij het boek Traumasporen aan van psychiater Bessel van der Kolk. ,, Hij legt in dit boek uit dat trauma’s sporen achterlaten in het lichaam. Dat praten en medicijnen daarom niet altijd helpen en dat iemand misschien meer baat kan hebben bij fysieke therapieën of een combinatie daarvan.”

Wat als...

De Haarlemse benadrukt nog een keer hoe belangrijk het is dat mensen de impact van trauma’s leren begrijpen en klaarstaan voor mensen die er mee te maken hebben gehad. Daarmee kunnen destructieve patronen worden doorbroken. ,,Voor mij is het boek geslaagd als we beginnen om de veroordeling los te laten zodat we die ander niet meteen wegzetten als iemand met verkeerde intenties. Wij oordelen heel snel als we denken de feiten te kennen. Maar de waarheid heeft zoveel perspectieven. Wat als…? Is de grote vraag in een mensenleven.”

Anita Wesselius. Droomvallei Uitgeverij. Paperback, 250 pagina's. ISBN 9789492844576.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.