Premium

Peter Vink uit Haarlem is 80 jaar oud en al 70 jaar lid van DSS: ’Jonge mensen geven energie’

Peter Vink uit Haarlem is 80 jaar oud en al 70 jaar lid van DSS: ’Jonge mensen geven energie’
Peter Vink (80): ,,Het omgaan met jongere mensen geeft me energie.’’
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Vorig jaar bestond honk-, softbal- en voetbalclub DSS (Door Samenspel Sterk) 100 jaar. Als er iemand is die veel kan vertellen over de geschiedenis van deze omnivereniging is dat Peter Vink wel. De vandaag 80 jaar geworden Haarlemmer is immers al liefst 70 jaar lid en 60 jaar vrijwilliger bij de club, die tegenwoordig ’huist’ op het Pim Mulier sportpark.

„Toen ik me als 10-jarig jongetje had aangemeld, speelden we op de plek waar nu HBS hockeyt in Bloemendaal. Ik woonde vroeger in Haarlem-Noord. Mijn buurman was lid van TYBB; zij speelden waar nu Onze Gezellen zit. Hij vroeg me lid te worden bij de club. Mijn moeder wilde net beginnen met het breien van zwart-gele kousen, toen bekend werd dat TYBB naar Schalkwijk ging verhuizen. Dat was te ver weg, dus dat ging niet door. Daarna ben ik bij DSS terecht gekomen, in beginsel als voetballer.”

Maar DSS was niet alleen voetbal, er was toen ook al honk- en softbal, net als nu nog steeds het geval is. „Drie jaar later werd ik ook daar lid. Omdat de competities toen nog niet zo lang waren, sloot het goed op elkaar aan. Het hele jaar rond kon je je bij DSS vermaken.” Lachend: „En dat doe ik nog steeds.”

Verrast

Want het blijft voor Vink niet bij sporten alleen. Al snel werd duidelijk dat hij ook goed kan organiseren. „Toen ik 17 jaar was, stonden de voorzitter en een ander bestuurslid voor de deur. Ze vroeger of ik lid wilde worden van de jeugdcommissie. Ik was verrast, vooral omdat ik niet iemand ben die graag op de voorgrond staat.”

Toch kon hij wel raden waarom juist hij werd gepolst. „Ik had het initiatief genomen om een onderling honkbaltoernooi te regelen voor de jeugd. Om de sport te promoten ging ik alle lagere scholen af. En met succes.”

Manager

Het is de start van een lange tijd in diverse besturen in combinatie met het geven van voetbaltraining aan jeugdteams. En dan te bedenken dat Vink in het dagelijks leven ook nog HR-manager van het Intercontinental Hotelketen was. „Ik liep op de velden altijd in mijn trainingspak rond. Zo kenden de mensen me. Als ik dan wel eens rechtstreeks van m’n werk kwam, herkenden ze me niet. Netjes in het pak. Maar wat wil je? In het Amstel Hotel, Des Indes of American kan je niet in spijkerbroek rondlopen.”

Aan stoppen met al zijn activiteiten denkt Vink nog lang niet. Moeite kost het hem allemaal niet. Sterker nog, het omgaan met jongere mensen geeft hem juist energie. „Je wil ze iets meegeven in hun leven. Sporten moet vooral plezierig zijn. Ooit hadden we drie jeugdteams met voetbal. Nu zijn het er negentig.”

Bij honk- en softbal is dat heel anders. „Binnen DSS bestaat de mogelijkheid om van de breedtesport door te stoten naar de top.”

Na al die jaren kan Vink eenvoudig benoemen wat hij het leukste vindt: „De groei van de club waarbij ik mezelf als stabiele factor zie”, zegt hij vol trots, voor hij weer aan de slag gaat met de jongste groep voetballertjes.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.