Premium

Verdachte van reeks aanrandingen in Haarlem langer vast; maanden wachten op plek in Pieter Baan Centrum voor observatie

Verdachte van reeks aanrandingen in Haarlem langer vast; maanden wachten op plek in Pieter Baan Centrum voor observatie
De 21-jarige man die wordt verdacht van drie aanrandingen in Haarlem, wacht nog op een opname in het Pieter Baan Centrum.
© Foto: ANP
Haarlem

De 21-jarige Lelystedeling die wordt verdacht van drie aanrandingen in Haarlem, blijft de komende maanden achter slot en grendel. Zijn advocaat Gert Kaaij vroeg voor de Haarlemse rechtbank tevergeefs om de schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt Rayen J., die al sinds juli in voorarrest zit.

De man is nog in afwachting van opname in het Pieter Baan Centrum (PBC), waar hij vanaf april geobserveerd gaat worden. De wachtlijsten voor de observatiekliniek zijn lang, J. werd daar medio december aangemeld.

De jonge man wordt beschuldigd van het aanranden van twee vrouwen op het station van Haarlem in de vroege ochtend van 5 juli en één hardloopster in park de Bolwerken op 28 juni. Daarnaast wordt de Lelystedeling verdacht van een reeks winkeldiefstallen, onder meer bij de Gall & Gall in Heemstede, Hudson’s Bay in Haarlem en de Albert Heijn in Zwanenburg.

Tijdens de aanranding op 28 juni was hij net weer een dag op vrije voeten nadat zijn voorlopige hechtenis was geschorst. Hij zat destijds in voorarrest vanwege de diefstallen.

Advocaat Kaaij vond dat een schorsing van de voorlopige hechtenis, in aanloop naar opname in het PBC, opnieuw op zijn plaats was. In zijn ogen had de reclassering daar de mogelijkheden van niet onderzocht, terwijl dat wel afgesproken was. ,,Ze is daarmee op de stoel van de rechter gaan zitten. De reclassering heeft niet gedaan wat haar is opgedragen’’, concludeerde de strafpleiter donderdag tijdens een pro-formazitting. J. kan tijdens een schorsing van zijn voorarrest bij zijn oma wonen.

Cannabis

De Lelystedeling zei door een training inmiddels meer inzicht in zichzelf te hebben gekregen. Toch was hij in detentie ook in de fout gegaan, zo bleek uit een urinecontrole dat hij cannabis had gebruikt.

De rechters wezen het verzoek van de advocaat af, vanwege de grote kans op herhaling en omdat J. van ’heel erge strafbare feiten’ wordt verdacht. De rechtbank realiseerde zich wel dat de 21-jarige man al lang in voorarrest zit. Op 11 juni verschijnt hij opnieuw voor de rechter. Ook dan zal J. nog geen strafeis horen, omdat het onderzoek dan nog steeds niet afgerond is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.