Investering van miljoenen in Groot Vennep (Park21)

Deze akkers vormen Groot Vennep.
© Bart Boele
Hoofddorp

Het deelproject Groot Vennep in Park21 slokt eenderde van het budget op dat Haarlemmermeer beschikbaar heeft voor heel Park21. De gemeenteraad is daar niet over te spreken.

„Het is de vraag welke bijdrage dit project levert aan het totale recreatiegebied, terwijl er in fasen nu al 3,5 en 4,8 miljoen euro voor wordt uitgetrokken”, aldus CDA-fractievoorzitter Herman Koning. Wat er precies komt is niet helemaal duidelijk. „We zijn in gesprek met een initiatiefnemer die een broedplek voor groene innovaties voor ogen heeft”, stelt de gemeente in een bericht over Groot Vennep.

Groot Vennep is gelegen tegen Nieuw-Vennep aan, achter landgoed Kleine Vennep aan de Hoofdweg. De akkers waar Groot Vennep nu nog uit bestaat zijn een klein deel van het duizend hectare grote recreatiegebied Park21 dat tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep moet komen. Veel geld om te investeren heeft Haarlemmermeer niet.

Het uitgangspunt voor heel Park21 is dat ondernemers met plannen kunnen komen die liefst de gemeente geld moeten opleveren om weer andere projecten mogelijk te maken.

„Park21 is te groot en het realiseren duurt te lang”, zegt Dick den Butter van Christenunie-SGP. Partijen als PvdA en Forza roepen op om recreatiemogelijkheden te realiseren voor de inwoners van Haarlemmermeer. „In de praktijk komt er van Park21 niets terecht. Een paar bomen bij het honkbalstadion, voor de rest is het een lege vlakte”, zegt Michel van Dijk (Forza).

Gerdien Knikker (D66) wil Park21 nog wel tijd geven. „Het is een langdurige ontwikkeling, maar er wordt weinig voortgang geboekt”, geeft ze toe. „Uitgangspunt moet zijn groen en recreatie voor onze inwoners en de regio.”

Wethouder Mariëtte Sedee is van het CDA, een van de partijen die altijd kritisch is geweest over Park21, en nu verantwoordelijk voor het project.

Zij heeft van haar voorganger geërfd dat er eerst een milieu-effect-rapportage moet worden gemaakt en op basis daarvan een bestemmingsplan.

Sedee stelt dat ’een kleiner plan er misschien wel uitkomt’. ,,Maar er is nog steeds groen en recreatie nodig voor onze inwoners en dat worden er steeds meer gezien de plannen om 20.000 woningen in westelijk Haarlemmermeer te gaan bouwen. We willen op basis van de milieu-effectrapportage de plannen voor Park21 gaan herijken.”

Lees ook: Weer vertraging voor Park21 bij Hoofddorp, hoe lang is niet te zeggen

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.