Premium

Te veel lood in drinkwater gebouw Spaarnberg in Santpoort-Zuid

Te veel lood in drinkwater gebouw Spaarnberg in Santpoort-Zuid
Santpoort-Zuid

Bij gebouw Spaarnberg in Santpoort-Zuid is bij een controle een verhoogde concentratie lood aangetroffen in het drinkwater.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. In het gebouw is een judovereniging en een biljartvereniging gevestigd.

Volgens de woordvoerder zijn er na de inspectie door een gespecialiseerd bedrijf inmiddels maatregelen genomen. Naar aanleiding van die vondst zijn ook andere gemeentelijke gebouwen gecontroleerd. Die panden voldeden aan de normen.

Scholen

Onlangs bleek dat er bij zes Utrechtse basisscholen verhoogde concentraties lood in het drinkwater werden gevonden. De sectororganisatie PO-raad riep gemeenten op om schoolgebouwen te onderzoeken. Vooral bij gebouwen van voor 1960 bestaat de kans dat er nog loden waterleidingen aanwezig zijn.

Uit onderzoek van het RIVM en de Gezondheidsraad is gebleken dat de risico’s van lood in drinkwater groter zijn dan gedacht. Lange tijd drinken van vervuild water kan bij kinderen leiden tot een lager IQ. Daarnaast kan de bloeddruk stijgen en kan er nierschade ontstaan.

Verder zijn er nog vier schoolgebouwen van voor 1960 in Velsen. Het gaat om het Tender College en Vellesan College in IJmuiden, Duin en Kruidbergmavo in Driehuis en Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid.

De rectoren van de scholen hebben de gemeente laten weten dat er bij hun scholen geen loden leidingen meer zijn in de gebouwen. Gymnasium Felisenum controleert daarnaast al regelmatig de waterkwaliteit op de aanwezigheid van loodresten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.