Premium

Dotan na ’Home’-succes, Ziggo en ’affaire’ zaterdag met nieuw elan in Patronaat

Dotan na ’Home’-succes, Ziggo en ’affaire’ zaterdag met nieuw elan in Patronaat
Dotan: ,,Ik denk dat ik dingen nu veel gemakkelijker los kan laten.’’
© Publiciteitsfoto

Dotan Harpenau is duidelijk: „Mijn carrière begon destijds met een plaat die er opeens was. Zonder dat ik mij eerst via allerlei open podia-avonden of zo in beeld had gespeeld.”

„Daardoor heb ik mij eigenlijk nooit stapje voor stapje kunnen ontplooien zoals de meeste andere artiesten doen. Nu heb ik eindelijk pas het gevoel dat ik met die ontdekkingsreis bezig kan zijn.”

Het management van de zanger was vooraf duidelijk geweest. Dotan wilde best aan een gesprek voor de krant meewerken, zo lang het maar over zijn muziek ging. ’Alles is al gezegd over Dotan en het trollenleger et cetera. Dus daarover hoeven we geen interviews meer te doen.’ Daar zit wat in. De zanger was na de ’affaire’ van twee jaar geleden reeds diep door het stof gegaan. En belangrijker: zijn muziek was ook in vroegere interviews zelden aan bod gekomen.

Toch zijn Dotan en zijn muziek niet meer los te zien van die vermaledijde ’affaire’. Daarom nog even de feiten in een notendop. Na een wat stilletjes gepasseerde debuutplaat in 2011 brak Dotan (1986) in 2014 door met de joekel van een hit ’Home’. En jaar later stond hij zelfs in de ZiggoDome. De komeetcarrière kreeg echter een gevoelige knauw toen de Volkskrant voorjaar 2018 onthulde dat Dotan meer dan honderd ’nepaccounts’ van niet bestaande fans op de sociale media had aangemaakt – of had laten aanmaken – via welke alle mogelijke onwaarheden werden verspreid.

De zanger ontkende in eerste instantie, maar dat bleek niet vol te houden. Dus bekende hij schuld.

Comeback

Vervolgens trok hij zich ruim een jaar uit de openbaarheid terug, om aan nieuwe muziek te gaan werken en een comeback voor te bereiden als de storm was gaan liggen. Zomer 2019 zette hij een nieuw liedje, ’Numb’, online dat een bescheiden hit werd. Natuurlijk waren er media – vooral in de sfeer van het ’menselijk wel en wee’ – die weer direct zout in de wonde strooiden. Dotan reageerde met een charmeoffensief en deelde foto’s van zijn nieuwe liefde. In september trad hij na jaren weer op, in een uitverkocht Paradiso. De recensies waren wisselend. „Die lees ik niet meer. Dat is allemaal zo subjectief.” Deze week begint een tournee door ons land, waarbij zaterdag ook het Patronaat wordt aangedaan.

„Vroeger zat mijn muziek heel sterk in de hoek van de singer-songwriters, de folk en de Americana. Maar ik ben meer ’pop’ gaan luisteren. Het schrijven is alle kanten op gegaan. De helft van die liedjes heb ik ook weer weggegooid. Die pasten helemaal niet bij mij. Met mijn huidige band hoef ik ook niet meer in ieder liedje gitaar te spelen. Soms zing ik alleen. Dat voelt heel ontspannen.”

Het liedje ’Home’ van Dotans tweede album ’7 Layers’ stond in 2014 maar liefst een half jaar in de hitlijsten. Iets wat niet los gezien kan worden van de MH17 ramp. Heel Nederland hoorde het nummer bij de dramatische beelden van de slachtoffers die teruggebracht werden vanuit de Oekraïne. Het lied was groter geworden dan de schrijver en zanger die het gemaakt had.

„Ja, dat was een zegen en een vloek tegelijkertijd en iets wat je helemaal niet zelf in de hand hebt. Mensen vroegen of ik nog zo’n nummer kon schrijven, terwijl de platenmaatschappij toen ik ’Home’ bij hen gepresenteerd had er helemaal niets van had verwacht. Ik heb toen een tijdlang niets meer gedaan. Die druk was zo hoog.”

Dotan was nooit een zanger met een heel duidelijk profiel, zoals bijvoorbeeld Lucky Fonz III of Meindert Talma, die je al na drie gezongen woorden uit duizenden herkent. Dotan is meer het type songschrijver die een handvol sentimenten zo weet samen te voegen, dat bij een grote groep mensen een snaar geraakt wordt. Net als Ben Howard, Damian Rice en Jonathan Jeremiah dat ook kunnen. En groepsontroering is topbeleving in de hedendaagse muziekindustrie.

ZiggoDome

Het megasucces van ’Home’ stuwde Dotan eind 2015 tot in de ZiggoDome. Met een repertoire van amper twee dozijn liedjes. „Ja, misschien was dat achteraf beschouwd toch wel wat te vroeg voor mij. Het was een mooie avond, dat zeker. Maar eigenlijk had ik die ambitie helemaal niet. Marketing? Ik heb die show zelf toen alleen maar muzikaal benaderd. Terugblikkend kun je wel zeggen dat ik werd geleefd in die tijd. Honderd procent. Absoluut!”

Toen zijn tweede plaat verscheen zei Dotan in interviews dat hij bij zijn debuutplaat niet helemaal zichzelf was. Nu zegt hij hetzelfde over zijn tweede album. Maar is Dotan dan niet altijd gewoon ’Dotan’ geweest? „Nou ja, je gaat door fases. Zo is het leven. Op ’7 Layers’ heb ik het eigenlijk heel veel over mijn homoseksualiteit. Maar dat zei ik nog niet openlijk. Ik denk dat ik dingen nu veel gemakkelijker los kan laten.”

En dan toch nog even over de ’affaire’. Waarom heeft Dotan destijds eigenlijk spijt betuigd? Hij had toch ook iets kunnen zeggen als ’In liefde en showbizz zijn alle middelen geoorloofd’? Dat was wellicht stoerder geweest. En schuinsmarcheerders winnen uiteindelijk altijd de sympathie van het publiek – kijk naar Johnny Cash, Herman Brood of Jerry Lee Lewis. Is openlijk ’bad ass’ zijn niet geloofwaardiger dan excuses aanbieden nadat je betrapt bent?

„Nee, want ik ben geen ’bad ass’. Als ik mij zo zou voordoen zou ik er niet achter kunnen staan. En ik ben ervan overtuigd dat je van je falen ook kunt leren.”

Dotan treedt zaterdag 22 februari op in het Patronaat in Haarlem. Daarna volgen nog optredens in Nijmegen, Groningen en Den Haag. Zie voor speellijst www.dotanmusic.com

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.