Premium

Mariëtte Sedee (CDA) haalt haar gelijk over privacy en Syri

Mariëtte Sedee (CDA) haalt haar gelijk over privacy en Syri
Mariëtte Sedee: ,,Een foute invoer in de computer is bijna niet te corrigeren.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Nieuw-Vennep

De wetgeving die het overheidsprogramma Systeem Risico-Indicatie (Syri) regelt, deugt niet. De privacy van burgers wordt onvoldoende gerespecteerd, stelt de rechtbank in Den Haag anno 2020. Mariëtte Sedee uit Haarlemmermeer zei dat al in november 2014.

Sedee, nu wethouder en destijds raadslid voor het CDA, maakte er in 2014 een punt van op het CDA-congres. Ze diende een resolutie in om niet akkoord te gaan met het schenden van de privacy van burgers door middel van deze wetgeving.

Verdedigen

„Het hoofdbestuur ontraadde de resolutie. Dan moet je hem eerst verdedigen in een zaal en daarna nog eens tijdens de plenaire vergadering”, herinnert Sedee zich. „De stemming was heel spannend. De resolutie werd met 49 tegen 51 verworpen.”

„Ik hoopte dat partijgenoten zich eens achter de oren zouden krabben en beter gingen nadenken over privacy”, aldus de Nieuw-Vennepse. Dat zei ze in feite ook al in haar verdediging in 2014. Ze wees erop dat de overheid met Syri alle databestanden van burgers kan koppelen met gegevens over arbeid, belastingen, onderwijs, re-integratie, pensioen, huisvesting, inburgering, schuldenlast, uitkering, subsidies, zorgverzekering, boetes, detentie, onroerend goed en nog veel meer.

Fout

„Meer gegevens bestaan er niet en de overheid mag alles maar dan ook alles verzamelen en tegen het licht houden van zogenaamde risicoprofielen”, zei Sedee. „Eén foute invoer door een ambtenaar of door jezelf is bijna niet te corrigeren in de overheidssystemen maar kan enorme consequenties hebben als je door die fout opeens voldoet aan een risicoprofiel.”

Syri werd opgezet om fraude op te sporen. Sinds 2014 is geen enkel fraudegeval gevonden. „Wat zijn we met elkaar aan het doen”, vraagt Sedee zich ook in 2020 nog af. „Gelukkig zijn er mensen naar de rechter gestapt om de wetgeving rond Syri aan de kaak te stellen. En gelukkig hebben Tommy Wieringa en Maxim Februari zich daar bij aangesloten. Zij spreken mensen aan en dan gaat het meer spelen. Bekende Nederlanders hebben kennelijk toch een toegevoegde waarde.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.