Gezondheidsraad: het gieten van staal en ijzer kan kanker veroorzaken, Tata Steel: dat slaat niet op onze fabriek

© Foto Hollandse Hoogte/Mikael Karlsson
Den Haag

Stoffen die vrijkomen tijdens het gieten van ijzer en staal kunnen kanker veroorzaken bij mensen op werkplaatsen waar dat gebeurt. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies dat is aangeboden aan het kabinet. Staalproducent Tata Steel in IJmuiden zegt dat het advies niet op deze fabriek slaat.

De raad wil dat beroepsmatig contact met de stoffen wordt ingedeeld in de gevarencategorie 1A, zodat werkgevers verplicht zijn hun werknemers te beschermen.

De raad keek naar de uitstoot als totaal, niet naar losse stoffen die vrijkomen. Het ijzer- en staalgietproces omvat het maken van mallen, het smelten en behandelen van de basismaterialen, het gieten in mallen, het laten afkoelen van het gegoten materiaal en het verwijderen van de mallen en het afwerken van het gietsel, legt het adviesorgaan uit.

Dit wijkt af van de werkzaamheden bij Tata Steel. Hier wordt plaatstaal geproduceerd uit ijzererts en schroot, en vervolgens gegoten, maar niet in mallen. Er worden dikke staalplakken gemaakt.

De staalproducent meent zelf dat het advies van de Gezondheidsraad geen betrekking heeft op het proces van ijzer- en staalmaken in IJmuiden.

De uiteindelijke producten waar de Gezondheidsraad het over heeft, worden gebruikt in onder meer de auto- en scheepvaartindustrie, constructie-industrie en verpakkingsindustrie. Dat zijn de sectoren waar Tata Steel ook aan levert.

Het onderzoek is gedaan op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die moet beslissen over de gevarencategorie. Eerder werd advies uitgebracht over ’kolenvergassing’, dat even kankerverwekkend is. Tata Steel ontkende toen dat dit iets te maken heeft met de kooksovens op het terrein.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.