Premium

Raad van State: Geen heropening overweg Laantje van Alverna

Raad van State: Geen heropening overweg Laantje van Alverna
De overweg bij Alverna.
© Archieffoto
Den Haag / Heemstede

De onbewaakte spoorwegoverweg bij het Laantje van Alverna in Heemstede blijft gesloten, zo heeft de Raad van State woensdag in een einduitspraak bepaald.

De Raad gaat niet in op de verzoeken van de Fietersbond en het Wandelnet om de overgang Boekenroodeweg weer open te stellen voor langzaam verkeer.

Spoorbeheerder ProRail sloot in 2014 de onbewaakte overweg omdat het bedrijf het te gevaarlijk vond. Het gaat immers om een dubbel spoor waar een groot aantal treinen met hoge snelheid langs razen. Met 140 kilometer per uur soms als de HSL langs komt. Die neemt die route als de Schipholtunnel gestremd is.

De Raad van State is het eens met ProRail dat een onbewaakte overweg voor voetgangers en fietsers op die plek niet erg veilig is, temeer daar het zicht vanaf de weg op de hoger gelegen spoorlijn slecht is. De fietsers- en wandelorganisaties vinden dat ProRail eerst in de buurt een voetgangers- en fietstunneltje had moeten aanleggen voordat ze de overgang Boekenroodeweg op slot deed.

Ook daar is de Raad het niet mee eens. Veiligheid staat voorop. Bovendien zijn er alternatieven. 650 meter verderop kun je bij Station Heemstede onder het spoor door en 750 meter de andere kant op komt een nieuwe tunnel onder het spoor door.

Over die nieuwe overweg bij Leiduin wordt overigens nog overlegd tussen ProRail, omwonenden en fietsers en wandelaars.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.