Premium

Commentaar: Inenten verplichten

Commentaar: Inenten verplichten

Dat een meerderheid van de Tweede Kamer nu vindt dat kinderopvangcentra een niet-gevaccineerd kind mogen weigeren is een stap in de goede richting.

In Nederland worden kinderen van een paar maanden oud al op een kinderopvang opgevangen. Omdat de prik tegen bof, mazelen en rode hond pas met veertien maanden gegeven wordt (vanwege effectiviteit) zijn kinderen tot die leeftijd kwetsbaar als ze worden blootgesteld aan iemand die ziek is.

Door de nieuwe wet die gisteren door de Kamer is aangenomen, kunnen ouders straks een bewuste keuze maken hun kind onder te brengen bij een kinderopvang waar geen ongevaccineerde kinderen verblijven.

Daarnaast is het een goede stap om de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen. De afgelopen jaren is die gedaald tot iets meer dan 92 procent. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een graad van 95 procent noodzakelijk is om ziektes in te dammen. Als een kind dat niet gevaccineerd is, geweigerd wordt op de opvang kan dat ouders over de streep trekken om hun kind toch in te enten.

Maar de stap van de politiek gaat nog niet ver genoeg. Nu worden kinderopvanginstellingen gedwongen om keuzes te maken. Weiger je kinderen wel of niet. Ook riskeer je dat veel niet-gevaccineerde kinderen straks bij elkaar op hetzelfde dagverblijf zitten en creëer je een mogelijke infectiehaard. De overheid moet die verantwoordelijkheid niet bij de instellingen leggen maar zelf duidelijkheid scheppen. Kinderen die niet zijn ingeënt zijn niet welkom op de kinderopvang.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.