Commentaar: Pil en condoom gratis voor iedereen, lust mag geen last worden

Commentaar: Pil en condoom gratis voor iedereen, lust mag geen last worden

Het condoom is niet erg populair. ,,Alsof je een massage krijgt met een winterjas aan’’, verklaarde een student vorige week die aversie zo beeldend, dat het bericht moeiteloos het best gelezen nieuws op onze websites werd.

Wie gruwt van het condoom kiest voor de pil of een andere voorbehoedsmiddel. Geld speelt daarbij geen rol. De lust, niet de last is doorslaggevend voor de keuze van anticonceptie onder studenten.

Een luxe positie weet het Bureau Clara Wichmann. Sinds 2011 moeten vrouwen anticonceptie zelf betalen. Het toenmalige kabinet haalde het als bezuiniging uit het basispakket van de zorgverzekering, omdat er geen sprake zou zijn van een medische noodzaak. Sindsdien vrijt acht procent van de Nederlandse vrouwen onveilig. Ze kunnen zich domweg geen voorbehoedsmiddel veroorloven. Ongewenste zwangerschappen en SOA’s ten spijt.

Bureau Clara Wichmann maakt zich al dertig jaar sterk voor de rechtpositie van vrouwen. Zij vinden dat alle vrouwen kosteloos over anticonceptie moeten kunnen beschikken om zich te beschermen tegen een onbedoelde zwangerschap. Het bureau heeft nu de Staat gedagvaard om gratis voorbehoedsmiddelen voor alle vrouwen beschikbaar te stellen.

Het is eigenlijk schandalig dat deze eis nog door een rechter bekrachtigd zou moeten worden. Minister Bruins van Medische Zorg kan die rechtsgang met een pennestreek overbodig maken. De pil of een condoom mag voor niemand onbereikbaar zijn. Laat de lust voor niemand meer een last zijn.

Lees ook: Studenten hebben het niet zo op seks met condoom. ’Alsof je een massage krijgt met je winterjas aan’

en: Lust maakt blind, dus gebruik nou dat condoom

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.