#Durf te vragen: Vieze smaak van ontrouwe eetclub

In #Durftevragen delen lezers van Vrij hun problemen en dilemma’s.

Christine (52) stond aan de wieg van een eetclub. Nu zit dat gezellige groepje zonder haar aan de dis. Daar kwam ze achter doordat op Facebook een foto was geplaatst van een heerlijk avondje. Daar is Christine nu behoorlijk verdrietig over.

„Een deel van mijn vrienden- en kennissenkring dank ik aan het vrijwilligerswerk voor de kerk. Daaruit ontstond ook onze eetclub. Ik had voorgesteld om na afloop van de jaarlijkse braderie allemaal bij mij te komen eten. Dat werd een groot succes. We zaten met zestien mensen aan tafel en ik had een Indische rijsttafel gemaakt. Het initiatief viel letterlijk en figuurlijk zo in de smaak dat we besloten om beurten gastheer of gastvrouw te zijn.

Een paar maanden geleden raakte een van de deelnemers, ik noem haar maar even Thea, overspannen. Dat werd een hele toestand. Tot mijn verbijstering gaf Thea mij grotendeels de schuld van haar situatie. Ik kreeg een brief waarin ze schreef dat ik rekening met haar depressie had moeten houden en dat ik haar te vaak had ingeroosterd voor het ouderenbezoek en zo somde ze nog meer verwijten op. Ik heb haar eerlijk geantwoord dat ik het heel rot voor haar vond en dat ik oprecht met plezier en trots terugkeek op onze samenwerking. Want we hebben samen mooie dingen gedaan.

Onlangs nodigde ik mijn beste vriendin (ook van de kerk en net als ik alleenstaand) voor een etentje uit. ’Ik kan niet’, zei ze. Bij toeval ontdekte ik op Facebook dat ze met de rest van de eetclub die avond zat te eten bij Thea. ’Wat een heerlijke avond met onze zalige eetclub’, stond erbij. Dat voelde als een dubbele dolksteek. Ik was niet uitgenodigd bij de eetclub en mijn beste vriendin vond het niet nodig om me dat eerlijk te melden. Terwijl ze weet dat ik meer dan gemiddeld gevoelig voor afwijzingen ben.

Ik besloot mijn vriendin eerlijk te vertellen hoe ik me voelde. Haar antwoord: ’Ja daar kan ik ook niks aan doen. Thea was aan de beurt om het etentje te verzorgen en zij heeft aangegeven dat ze jou er liever niet bij heeft’. Ik vertelde ook dat ik het wel heel zuur vond om op Facebook te zien dat men het zo gezellig had met elkaar. ’Beteken ik dan zo weinig voor jou dat je het niet nodig vindt om me in te lichten’, vroeg ik nog. Waarop zij antwoordde: ’Dit is nu precies waarom ik niks zei. Je maakt er meteen een groot drama van’.

Ik wil niets liever dan dat het tussen Thea en mij weer normaal wordt. Ik heb geen probleem met haar, zij blijkbaar wel met mij. Ze zal nooit een echte vriendin van me worden, dat is ze eerlijk gezegd ook nooit geweest. We waren gewoon twee hardwerkende vrijwilligers. Ze zegt tegen anderen dat ik haar trigger, dat ze mij niet in haar buurt kan verdragen. Terwijl ik zo genoot van de eetclub. Hoe kan ik dit oplossen?”

Reageren: dtv@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.